nieuws

Houvast

bouwbreed Premium

Bouwputten zijn voor niet-kenners een bron van verwarring. De argeloze toeschouwer kan over het algemeen weinig wijs uit wat zich daar afspeelt en zal het als een grote rotzooi afdoen. Dat is het in het begin natuurlijk ook. Maar na zo’n periode wordt het duidelijk.

Dan tekenen zich strakke lijnen af. De verticalen van een damwand verbonden door horizontale gordingen. Van staal, als hangend in de lucht en verbonden door een nog onzichtbaar gemeenschappelijk doel. En op die gordingen nokken in een onverbiddelijke regelmaat. Daaraan zitten de groutankers. Vaste punten in de grond waaraan de wand voldoende steun kan ontlenen.

Die regelmaat zal technisch goed zijn. Het geheel geeft ook de toeschouwer houvast. Goed om te weten dat het bouwen zich voltrekt vanuit een opperste chaos naar een bevrijdende ordening. Chaos en ordening is als materie en antimaterie, ze horen bij elkaar. Beide ervaren is het best. Een brede blik verblijdt.

Reageer op dit artikel