nieuws

Houtsector VS wil heffing op import uit Canada

bouwbreed

De Amerikaanse ‘Coalitie voor Eerlijke Houtimporten’ heeft de regering in Washington deze week gevraagd om de import van Canadees hout te belasten met strafheffingen. Dubbele heffingen zelfs, want de Canadese houtexport wordt volgens de Coalitie gesubsidieerd en bovendien verkopen de Canadezen hun product tegen dumpprijzen op de Amerikaanse markt.

De ‘Coalitie’ is een samenwerkingsverband van Amerikaanse houtbedrijven. Die komen met nu hun actie omdat begin deze maand een vijfjarig contract inzake Canadese houtimporten afliep. De Amerikanen maken overigens ook bezwaar tegen het feit dat de Canadese overheid een rol speelt in de houtexport naar de VS. De Canadezen ontkennen dat niet. “In de VS is 95 procent van de houtvoorraden in particuliere handen. In Canada is de overheid eigenaar van 95 procent van de houtreserves. Die overheid bepaalt de kosten van exploitatievergunningen en houdt daarbij rekening met werkgelegenheid en met de economie in het algemeen”, aldus Canada’s minister van handel Pettigrew.

Tegenover goedkope exploitatievergunningen staan echter ook extra kosten, geeft hij aan. “Amerikaanse houtbedrijven plunderen het terrein waarvoor zij een vergunning hebben en vervolgens verdwijnen zij weer. In Canada zijn houtbedrijven verantwoordelijk voor de infrastructuur van exploitatiegebieden. Zij moeten daar wegen aanleggen. Bovendien geldt bij ons het beginsel van duurzaamheid. Voor elke boom die een houtbedrijf bij ons kapt, moet het twee nieuwe bomen planten”, zo benadrukt Pettigrew.

Hij wijst er verder op dat Amerikaanse houtbedrijven fiscale voordelen genieten. Dat is volgens hem een vorm van subsidie.

Omzetverlies

Canada levert eenderde van al het hout dat in de VS wordt verwerkt in de bouw en de meubelindustrie. De Amerikaanse bouwindustrie snelt de Canadezen nu te hulp. Als de Coalitie voor Eerlijke Houtimporten haar zin krijgt, dan stijgen de kosten voor een doorsnee huis met gemiddeld 6000 dollar. Dat zou voor ongeveer 300.000 Amerikanen per jaar een eigen huis onbereikbaar maken. Dat betekent verlies aan werkgelegenheid en een omzetverlies van 2,6 miljard dollar voor de Amerikaanse economie.

Washingtons handelsgezant Zoellick suggereert een speciale importheffing voor Canadees hout. De Canadezen zijn bang dat dit tienduizenden banen kost en wijzen dat voorstel af. Daardoor lijkt het onvermijdelijk dat de kwestie voor de rechter zal worden uitgevochten.

Reageer op dit artikel