nieuws

Hochtief uit dal dankzij buitenland

bouwbreed

Hochtief haalt dit jaar hooguit nog 20 procent van zijn opdrachten uit Duitsland. In het eerste kwartaal daalden de nieuwe orders uit de thuismarkt met 26,2 procent tot een volume van 1,1 miljard gulden. Gelijktijdig steeg het pakket nieuwe buitenlandse opdrachten met eenderde tot een waarde van 6,8 miljard gulden.

Directeur H.P. Keitel zegt in zijn nopjes te zijn met de resultaten van Ballast Nedam, Hochtief Polska en het Tsjechische VSB. Dankzij hun succes profiteert de bouwreus uit Essen van de positieve ontwikkelingen op belangrijke Europese markten. In Amerika en Australië/Zuidoost-Azië steunt Hochtief krachtig op Turner en Leighton.

“De Nederlandse deelneming Ballast Nedam hervindt zijn oude sterkte. Lopende vorderingen en vertraging bij betalingen uit Saoedi-Arabië drukken nog op het resultaat van vorig jaar. Het binnenhalen van nieuwe opdrachten verloopt echter bijzonder voorspoedig. Het volume steeg vorig jaar met 30 procent tot 3,1 miljard gulden en is kwalitatief duidelijk van een hoger gehalte”, aldus Keitel. De topman verwacht een goed jaar voor Ballast Nedam, ook al omdat het bedrijf zijn posities in het zuidoosten van Azië, het Caraïbisch gebied en het Midden-Oosten heeft versterkt.

Gehalveerd

Na twaalf jaar van voortdurend grotere winsten is het resultaat van Hochtief in 2000 bijna gehalveerd tot 279 miljoen gulden na belastingen. Het concern leverde met 41.000 werknemers een bouwprestatie van 28,7 miljard gulden. Het binnenlandse werk daalde met 13,9 procent tot 6,9 miljard gulden. In het buitenland verdubbelden de activiteiten tot een waarde van 21,7 miljard gulden.

Het orderbestand per 31 december steeg ten opzichte van een jaar eerder met 12,9 procent tot 28,4 miljard gulden. Amper 20 procent van de opdrachten komt uit Duitsland.

Directeur Keitel vreest dat de crisis in de Duitse bouw nog ernstiger zal worden dan nu al het geval is. Een van de oorzaken vormen de terugtrekkende gemeentelijke overheden die aangeven hun investeringsniveau op een lager plan te brengen. “We zijn al lang weer waar West-Duitsland voor de val van de Muur was. De bouwmarkt is kapot bezuinigd. Het is meer dan frustrerend hoe gelaten de politiek de neergang van een sleutelbranche en de werkloosheid onder honderdduizenden bouwvakkers over zich heen laat komen.”

Aanbestedingsrecht

De directeur van Hochtief bepleit – naar buitenlands model – een drastische verandering van het Duitse aanbestedingsrecht. In plaats van de huidige loterij tussen tien tot twintig dikwijls geheel verschillend gekwalificeerde aanbieders, waarin dikwijls vrijwel uitsluitend de laagste prijs de doorslag geeft, ziet Keitel graag de invoering van een voorronde bestemd om het vakmanschap en de betrouwbaarheid van de ondernemingen te beoordelen. Een van de criteria kan zijn het nakomen van de (Duitse) cao.

Volgens Keitel zal wijziging van het aanbestedingsrecht leiden tot duurzamer samenwerking tussen bouwers en opdrachtgevers. “Dochtermaatschappij Turner wikkelt dankzij het stelsel 65 procent van zijn zaken af met stamklanten. Juridische conflicten achteraf komen nog maar zelden voor.”

Hochtief voerde in het eerste kwartaal van dit jaar zijn bouwprestatie met 10 procent op tot 6,7 miljard gulden. In Duitsland krompen de activiteiten andermaal met 7 procent. Het buitenland liet daarentegen een stijging zien van 15,6 procent tot 5,3 miljard gulden. De onderneming bouwde drie keer zo veel elders als in eigen land.

Het opdrachtenbestand groeide in de eerste drie maanden met 16,3 procent tot een waarde van 28 miljard gulden. Van het bedrag heeft slechts 4,8 miljard betrekking op projecten in Duitsland.

Reageer op dit artikel