nieuws

Heddes Bouwgroep heeft geen tijd om bij de pakken neer te zitten

bouwbreed

“De vordering van het nieuwe theater kon ik van hier volgen. De montage van de titaniumplaten aan de toneeltoren was bijna gereed”, wijst algemeen directeur ir. C.G.H. van Iwaarden door het raam van zijn kantoor. Nu markeert alleen de bouwkraan de plaats van de ingestorte toren.

Met een management buy-out nam Van Iwaarden vier jaar geleden de aandelen over van de derde generatie Heddes. Grootvader Jan Heddes startte in januari 1932 in Berkhout, een dorpje onder de rook van Hoorn. Op verzoek van een klant ging deze kozijnenmaker en timmerman ook het gebouw leveren. Die oorsprong is bij het bedrijf nog steeds te vinden in de vorm van een ultramoderne timmerfabriek.

Door de familiaire sfeer, de platte structuur en de saamhorigheid vindt de 49 jarige ingenieur het nog steeds een familiebedrijf. “Dat was één van de redenen waarom ik in 1993 van HBG ben overgestapt naar dit bedrijf.”

Draagvleugelboot

Sinds hij de directie voert is de onderneming flink gegroeid, al ziet Van Iwaarden dat niet alleen als zijn verdienste. “Veeleer hebben we de laatste jaren flink geprofiteerd van de grote hausse op de markt”, klinkt het bescheiden.

De firma is bouwbreed actief. Zo konden de twintig bouwvakkers die aan theater Het Park werkten snel ingezet worden bij andere projecten, bijvoorbeeld de Karperkuil, een woningbouwproject in Hoorn.

De Bouwgroep, waar 350 mensen werken, is ook betrokken bij de Amsterdamse nieuwbouwwijk IJburg, waar de bouwgroep de komende vijftien jaar enkele honderden woningen voor zijn rekening neemt. De werknemers worden er met een snelle draagvleugelboot heengebracht, nu in Amsterdam druk aan de ringweg wordt gewerkt.

In de hoofdstad is de bouwgroep met meerdere projecten bezig.

Recent leverde de zij in Amsterdam de Droogbak op. Het honderd jaar oude gebouw naast het Centraal Station is getransformeerd tot een modern advocatenkantoor. Het project is genomineerd voor de internationale Mipim award en de Nationale Renovatieprijs.

Heddes Vastgoed, de projectontwikkelaar van de bouwgroep, werkt met Principaal aan het project New York-Amsterdam in de wijk Slotervaart, waar 159 woningen en een stadsdeelkantoor gerealiseerd worden.

Met het voorbereiden van twee utiliteitsprojecten verruimt de vastgoeddochter haar blik. Was zij tot nu toe alleen actief in de woningbouw, in Enkhuizen realiseert ze een maritiem bedrijfsverzamelgebouw en een restaurant op de kop van de Gependam, naar ontwerpen van architect M. Zwarts.

Werkgebied

“Ons werkgebied is West Nederland”, vervolgt de ondernemer. Zijn bedrijf is er naast woning- en utiliteitsbouw ook actief in renovatie en onderhoud. Bij Schiphol verzorgt het bijvoorbeeld een geluidsisolatieproject van meer dan zevenhonderd woningen, terwijl in Zoetermeer driehonderd woningen groot onderhoud krijgen. “We rekenen inmiddels aan een vervolgproject van nog eens vierhonderd woningen in Zoetermeer”, vervolgt de ingenieur.

Deze laatste opdracht wordt uitgevoerd door de nieuwe vestiging in Woerden, “waar we binnenkort ook starten met de renovatie van het Minkema college. De sporthal moet straks voldoen aan de laatste NOC-NSF eisen.”

Klussendienst

Oorspronkelijk is burgerwerk de basis van de bouwgroep. Nu is het een klussendienst die opdrachten tot één miljoen aanneemt. In die afdeling is niet alleen de nazorg van de eigen projecten ondergebracht, inclusief een 24 uurs service, maar ook de montage van dakkapellen en kleinschalige renovaties, ook voor de utiliteitssector.

“Deze afdeling genereert tien procent van de omzet”, legt Van Iwaarden uit. De andere drie bedrijfssectoren verdelen de overige negentig procent evenredig.

Onderneming ademt sfeer familiebedrijf

Kerngegevens

Naam Heddes Bouwgroep

Directie Ir. C.G.H. van Iwaarden

Opgericht 12 januari 1932

Vestigingsplaats Hoorn, Woerden en Amsterdam

Omzet 180 miljoen (2000)

190 miljoen (2001)

Winst “Goed”

Werknemers 350 mensen

Dochterondernemingen Heddes Vastgoed

Hoornse Timmerfabriek

Activiteiten Woning- en Utiliteitsbouw, Renovatie en Onderhoud en Burgerwerk

Regio West Nederland

Keurmerken ISO 9001 en VCA**

Reageer op dit artikel