nieuws

Groei aantal vrouwen in bouw vooral in kaderfuncties

bouwbreed

Het aantal vrouwen dat een kaderfunctie vervult in bouwbedrijven, is in vijf jaar ruim verdubbeld. In 1995 werden er 501 geteld, in 2000 waren het er 1077.

De groei bereikte een hoogtepunt in de jaren 1998-1999. Toen nam het aantal kadervrouwen toe met zo’n tweehonderd personen.

Dit blijkt uit ‘Bouwflits’, een publicatie van het Servicepunt Vrouwen in de Bouw.

Deze organisatie maakt zich sinds 1996 sterk voor de integratie van vrouwen in het bouwbedrijf. Oorspronkelijk richtte het Servicepunt zich op het werven van vrouwen voor de bouwplaats. Toen dat geen succes bleek, wijzigde het de koers en richtte het zich op vrouwen voor kaderfuncties.

“De oorspronkelijke huiver van bouwondernemingen tegenover een vrouw in de bouw is voor een groot deel weggenomen”, aldus Ineke van Westrienen, manager van het Servicepunt. “Sterker nog: een groeiend aantal bouwondernemingen ziet het vrouwelijk element als een belangrijke meerwaarde voor het bedrijf.”

Opmars

Onder vrouwen zijn de beroepen werkvoorbereider en calculator sterk in opmars. Het aantal vrouwelijke werkvoorbereiders groeide tussen 1999 en 2000 met 19 procent. Terwijl de toename bij de calculators met ruim 17 procent daar niet ver onder bleef.

In deze periode groeide het totale aantal vrouwen in uta-functies met ruim 5 procent. Op de bouwplaats bleef de uitbreiding daar ver bij achter met een groei van 2 procent.

Onlangs ging het Servicepunt Vrouwen in de Bouw deel uitmaken van Bouwradius onderwijssupport. Van Westrienen vindt dat het Servicepunt niettemin een eigen gezicht moet houden. “Te vaak gebeurt het dat een kleine club in een grote integreert en de inhoud kleurloos wordt, uit het beeld verdwijnt. Dat is niet de bedoeling van deze integratie. de bedoeling is om juist door de hele organisatie heen zichtbaar te worden en te blijven.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels