nieuws

Grasmat op parels van piepschuim

bouwbreed

In de volksmond heet het piepschuim, voor vaklui is het geëxpandeerd polystyreen, oftewel EPS. Unidek leverde de parels, die, gemengd met zand, de ondergrond vormen van het uitschuifbare grasveld van het voetbalstadion Arena Auf Schalke in Gelsenkirchen in Duitsland.

Het Duitse dochterbedrijf van de Hollandse Beton Maatschappij, HBM Bau GmbH, heeft de constructie uitgevoerd. Net als bij het Gelredome in Arnhem ligt de grasmat in een betonnen bak, die langzaam uit het stadion naar buiten kan glijden.

Om twee redenen is in Gelsenkirchen voor een vulling van zand met EPS-parels gekozen. Het is lichter, maar biedt ook betere mogelijkheden om de groei van het gras onder controle te houden. Het mengsel van zand en parels is een unicum, volgens voorlichter H. Boerrigter van Unidek in Gemert.

Centrifugeren

“Wij hadden er nog nooit van gehoord. Het gaat om gewone polystyreenkorrels, met een diameter van twee tot zes millimeter en een densiteit van vijftien kilogram per kubieke meter. We hebben 2200 kubieke meter geleverd, in zakken van 330 liter. Mocht het voetbalveld ooit gesloopt worden, dan kunnen de korrels gemakkelijk teruggewonnen worden door het mengsel te centrifugeren.”

Dat wordt bevestigd door H. Pluim van Arcadis Heidemij uit ‘s-Hertogenbosch, de technisch adviseur achter het mengsel. Hij verwacht, dat het zand en de korrels gemakkelijk gescheiden kunnen worden door het mengsel te zeven. De diameter van de zandkorrels ligt immers onder de twee millimeter.

“We vullen de bodem van industrie- en woongebieden wel eens op met EPS, maar dan in de vorm van blokken met een flinke laag aarde eroverheen. Meestal om het grondpakket lichter te maken. Onder het speelveld van Arena Auf Schalke spelen ook de waterberging en waterdoorlatendheid een rol.

De graswortels moeten bovendien tot in de ondergrond kunnen groeien. Zij bereiken een lengte van 20 tot 25 centimeter, maar worden 10 tot 12 centimeter korter als het speelveld wordt belast. Uitsluitend zand is te zwaar, uitsluitend EPS-parels biedt onvoldoende stabiliteit.”

Schuiven

Volgens Pluim is de toepassing van EPS-parels met zand helemaal nieuw. “Het maakt het schuiven van de betonnen bak gemakkelijker. Als er weer problemen zijn met het schuiven van het voetbalveld van het Gelredome, overwegen we de ondergond daar ook door een mengsel van EPS en zand te vervangen. We hebben uitgebreide proeven gedaan. Het voetbalveld heeft een verwarmingssysteem, dat normaal in een zandbed ligt. Door de EPS-parels duurt het wat langer, totdat een voetbalveld is ontdooid, maar het houdt de warmte ook langer vast.”

Een ondergrond met EPS-parels is “ietsje duurder”, zegt Pluim. Daar staat tegenover, dat de water- en luchthuishouding in de betonnen bak nauwkeuriger gestuurd kan worden. De toplaag bestaat uit tien centimeter teelaarde met een ingezaaide grasmat. Het systeem is ook bruikbaar met graszoden.

Euroveen in Grubbenvorst heeft de parels van polystyreen gemengd met zand. Het mengsel is met vrachtwagens naar Gelsenkirchen vervoerd. De veertig centimeter diepe betonnen bak is inmiddels geheel gevuld.

Reageer op dit artikel