nieuws

Fusie van Walter Bau en Dywidag kost 1600 banen

bouwbreed

De samensmelting van Dyckerhoff & Widmann met Walter Bau gaat zestienhonderd arbeidsplaatsen kosten. Die conclusie trekt vakbond IG Bau uit de fusieplannen van bouwmagnaat Ignaz Walter.

De twee Beierse concerns hadden bij de jaarwisseling samen 23.900 werknemers in dienst. Op de aandeelhoudersvergaderingen in juni komt het voorstel aan de orde met terugwerkende kracht per 1 januari 2001 te fuseren. Kortstondig werd deze week de balanspersconferentie van Dywidag geschrapt en is besloten op 12 april gezamenlijk de jaarcijfers te presenteren.

Vakbondsbestuurder Rolf Steinmann noemt de beoogde samensmelting een markant staaltje van verkeerde ondernemingspolitiek. “De vernietiging van arbeids- en opleidingsplaatsen schijnt het strategische doel en de eigenlijke zin van de fusie te zijn. Op talrijke plaatsen wordt de opleiding tot vakman knalhard tot nul teruggebracht.”

Prestatie

De Münchener bouwer Dywidag realiseerde vorig jaar met gemiddeld 7360 medewerkers een omzet van 4,3 miljard gulden. Van die prestatie kwam 940 miljoen gulden uit het buitenland. Het concern haalde met 4,1 miljard gulden 5,9 procent minder nieuwe orders binnen dan in 1999. Het orderbestand per 31 december daalde met 8,4 procent tot 3,0 miljard gulden. De operationele activiteiten van Dywidag leverden vorig jaar een verlies op van 50,6 miljoen gulden.

Walter Bau zette vorig jaar met 16.500 medewerkers een bouwprestatie neer van 8,8 miljard gulden. Het orderbestand slonk met 4,2 procent tot 7,8 miljard gulden.

Reageer op dit artikel