nieuws

Eerste plannen voor woongebied op Zuidas

bouwbreed Premium

De gemeente Amsterdam wil van het kantorengebied Drentepark in het oostelijk deel van de Zuidas een gemengd woon- en werkgebied maken.

Het huidige kantorengebied tussen de wijken Zuid en Buitenveldert heeft nauwelijks een gezicht. De gemeente wil daarom 700 woningen toevoegen. Ook is er ruimte voor ruim 90.000 vierkante meter nieuwe kantoorruimte en 13.000 vierkante meter voorzieningen.

De plannen hebben ingrijpende gevolgen voor voetbalvereniging AFC, die al tachtig jaar sportvelden in het gebied heeft. Zij krijgt een nieuw multifunctioneel sportpark nabij het Beatrixpark. Bijzonder is de terrasvormige opbouw. Onder de velden komen een sporthal voor basketbalclub Ricoh/Astronauts, een kinderdagverblijf, een sportmedisch centrum en een parkeergarage te liggen. Boven het park is een ‘luchtschip’ voorzien met daarin een horecabedrijf.

Een groot deel van het gebied is verkaveld in eigendommen en erfpachtrechten. Volgens wethouder Stadig hebben veel eigenaren zich inmiddels aangemeld voor herontwikkeling. Zij hebben vrijwel allemaal ingestemd met de vorming van een consortium waarmee de gemeente één-op-één afspraken gaat maken.

Het plan-Drentepark is nauwelijks afhankelijk van de vraag of aan de Zuidas de sporen en ringweg A10 ondergronds worden gebracht. Gaat dat zogeheten dokmodel niet door, dan zal een deel van de woningen niet kunnen worden gebouwd. Amsterdam heeft in de plannen geen rekening met mogelijk toekomstige eisen aan ‘schone lucht’. Minister Pronk heeft onlangs nog laten weten dat op dergelijke plekken woningbouw vanwege de sterke luchtverontreiniging eigenlijk niet mogelijk is.

Reageer op dit artikel