nieuws

Eerste betonnen schotbalken in keersluis

bouwbreed

Het Hoogheemraadschap West-Brabant gaat dinsdagmiddag als waterkering betonnen schotbalken toepassen. Hiermee heeft het schap een Nederlandse primeur. De eerste betonnen schotbalken worden geplaatst in de keersluis van Lage Zwaluwe. De betonnen prefab elementen vervangen de houten schotbalken. Een revolutie op het gebied van waterkerende elementen.

Om in tijden van nood of bij het uitvoeren van reparatiewerkzaamheden aan sluizen, gemalen en coupures deze effectief af te dichten wordt al eeuwen gebruik gemaakt van houten schotbalken. Maar door de tijd heen blijkt dat daaraan nogal wat nadelen kleven. Door weersinvloeden trekken de balken krom, tevens blijken zij fraudegevoelig. Maar al te vaak zijn zij in brand gestoken of ontvreemd. Dit is te ondervangen door de balken in een overdekte en af te sluiten opslagplaats op te bergen. Maar dat leidt echter tot extra kosten.

Met ontwikkelaar Jac Van Ham van Waterblock BV (Etten-Leur) onderzocht het hoogheemraadschap mogelijk gebruik van de Waterbarrier, de mobiele waterkering van Waterblock. In de gesprekken kwam ook de problematiek met de houten schotbalken aan de orde.

Na veldinspecties en brainstormsessies ontstond het plan de waterkering in beton te realiseren. Wel moest rekening worden gehouden met een systeem dat qua gebruik, onderhoud en aanschaf gelijkwaardig moest zijn aan de houten schotbalken.

Voordelen

Constructief bleken betonnen schotbalken met een speciaal afdichtingrubber meer dan te voldoen aan de eisen. En er bleken nog andere voordelen aan verbonden.

Zo zijn de betonnen schotbalken niet gevoelig voor rotting, krimp of kromtrekken noch zijn zij brandbaar, door hun gewicht niet diefstalgevoelig of zomaar verplaatsbaar, waardoor opslag direct nabij de locatie goed mogelijk is. Door het hoge soortelijk gewicht van beton is er geen opdrijvend vermogen. Ook bij golfoploop en de verschillende soorten krachten die zich dan ontwikkelen, biedt het gewicht een voordeel en er ontstaat vrijwel geen invloed op het waterkerend vermogen. Bij plaatsing bij slecht weer is de balk in de kraan beter beheersbaar.

De balken zijn ontworpen met een messing- en groefverbinding met hierin een rubberen afdichtingstrip. Tevens is het mogelijk ter plaatse van de koppen van de betonbalken in de sponning een rubberen tube aan te brengen en deze te vullen met water. Hierdoor ontstaat een honderd procent waterdichte afsluiting voor reparaties.

In de keersluis van Lage Zwaluwe worden dinsdagmiddag acht betonnen schotbalken geplaatst met elk een gewicht van 5,5 ton. Het hoogheemraadschap heeft hoge verwachtingen.

Reageer op dit artikel