nieuws

Dure brandstofcel zet afvalgas om in energie voor waterzuivering

bouwbreed Premium

Voor een kleine 40 miljoen gulden wordt een waterzuivering voorzien van een brandstofcel die afvalgas omzet in 1 megawatt energie. De zuivering staat in de Amerikaanse deelstaat Washington; de brandstofcel komt van het eveneens Amerikaanse FuelCell Energy.

Het systeem komt in het derde kwartaal van het volgende jaar in gebruik. De daaropvolgende proefperiode neemt twee jaar in beslag. In die tijd hopen de initiatiefnemers afdoende aan te tonen dat afvalgas, dat tijdens het zuiveringsproces vrijkomt, genoeg energie levert om een brandstofcel aan de gang te houden.

Het gas ontstaat door anaërobe zuivering. Daarbij komt gas met een hoog methaangehalte vrij. Een installatie waardoor dagelijks zo’n 108 miljoen liter afvalwater stroomt, levert voldoende gas voor een brandstofcel van 1 megawatt.

Wereldwijd beproeft FuelCell Energy varianten van diens ‘directe brandstofcel’. Het systeem is een combinatie van een brandstofcel en een vuurloze gasturbine. Deze installatie maakt gebruik van warmtewisselaars, die de warmte uit de brandstofcel afgeven aan de turbine. Die zet een deel van de afvalwarmte om in mechanische energie en vervolgens in elektriciteit. Op die manier neemt het rendement van de cel met 10 tot 15 procent toe.

Het totale rendement van grote installaties beloopt op korte termijn zo’n 70 procent, met uitzicht op 80 procent. De druk in de brandstofcel hoeft niet gelijk te zijn aan die in de turbine. De cel kan ook met de normale atmosferische druk uit de voeten.

Reageer op dit artikel