nieuws

Draka verwerft grote order van Deutsche Telekom

bouwbreed

Kabelfabrikant Draka gaat voor 450 miljoen gulden het Duitse telecomnet uitbouwen en moderniseren met de glasvezel- en kopertechnologie. De opdrachtgever is Deutsche Telekom.

De mega-opdracht betekent ook dat Draka voor het eerst in Duitsland het zogenaamde Jetnet glasvezelkabelsysteem gaat introduceren. De Jetnet-technologie houdt in dat in een reeds geïnstalleerde HDPE-buis een bundel van kleine buisjes wordt geblazen, waarna ieder buisje gevuld kan worden met een miniatuur glasvezelkabel.

“Het biedt voor telecomoperators een goede manier om met een vast kabelnet te kunnen voorzien in de wisselende behoefte aan breedbandcapaciteit”, aldus Draka in een verklaring. In Duitsland zal het kabelsysteem in enkele grote steden worden aangelegd.

Overigens vindt Jetnet momenteel gretig aftrek. Eind vorig jaar ontving Draka een Noord-Amerikaanse order van 175 miljoen dollar (429 miljoen gulden). Ook in Nederland en andere Europese landen wordt Jetnet al toegepast.

Het nieuwe kabelsysteem en de groei in de telecomsector was mede oorzaak van de goede jaarcijfers van Draka. De kabelproducent boekte een nettowinst van 96,7 miljoen euro (213,1 miljoen gulden) bij een omzet van 1,73 miljard euro (3,81 miljard gulden).

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels