nieuws

Delfts instituut krijgt zonnecentrale op dak

bouwbreed Premium

Energiebedrijf Nuon gaat in de tweede helft van dit jaar op het dak van één van de grote onderzoekshallen van WL | Delft Hydraulics een zonnecentrale bouwen met een vermogen van 350 kilowatt. Deze zonnecentrale wordt gerealiseerd in het kader van een Natuurstroomovereenkomst tussen WL/Delft Hydraulics en Nuon.

Het dak van de zout-zoethal van het onafhankelijke instituut voor advies en toegepast onderzoek moet worden vervangen. Deze renovatie biedt de gelegenheid het dak te bedekken met ruim 7.000 vierkante meter aan zonnepanelen. Er wordt gebruik gemaakt van dunne-filmtechniek. Voordeel van deze technologie is dat veel minder materiaal nodig is dan bij de gangbare technieken, terwijl de opbrengsten nagenoeg gelijk blijven.

De verwachting is dat door deze technologie zonne-energie in de toekomst goedkoper zal worden. Duurzaamheid en milieu zijn twee aspecten die een belangrijke rol spelen in de adviezen van het onderzoeksinstituut. Daarom wil WL ook zelf een bijdrage aan het milieu leveren door natuurstroom af te nemen.

Dertig procent van de elektriciteitsbehoefte van WL zal door Nuon met duurzame energie worden gedekt. Ongeveer 30 procent daarvan wordt met zonne-energie op het dak opgewekt, het overige deel wekt Nuon op met zon, wind of water elders in Nederland.

Nuon investeert al jaren in duurzame energieprojecten door het bouwen van windmolenparken, waterkrachtcentrales en zonne-energiecentrales. Inmiddels heeft Nuon meer dan 100.000 natuurstroomklanten. Dit jaar wil Nuon haar investeringen in zonne-energie verdubbelen van 20 miljoen naar 40 miljoen gulden.

Reageer op dit artikel