nieuws

Corus dekt gebouwen met mossen en sedumplanten af

bouwbreed Premium

Corus Bausysteme wijst op diens Kalzip natuurdak; een lichtgewicht daksysteem uit aluminium met dichte begroeiing van zogeheten sedumplanten als laaggroeiende mossen, vetplanten en kruiden.

De totale belasting van het hele daksysteem bedraagt om en nabij 0.9 kiloNewton per vierkante meter. Het groendak wordt zonder aanvullende waterdichte voorzieningen direct op het Kalzip aangebracht. Wortels kunnen niet door het aluminium heengroeien. Kalzip weerstaat een doorlopend contact met vocht.

Het systeem is bedoeld voor daken met een helling van anderhalf tot vijf graden. Speciale voorzieningen vergroten de hoek tot maximaal vijftien graden.

Clips

De profielbanen waaruit het dak wordt opgebouwd meten een breedte van 333 millimeter bij een hoogte van 65 millimeter. Het materiaal is 1 millimeter dik. Het gewicht schommelt rond de 0,04 kiloNewton per vierkante meter.

De banen zitten met speciale clips aan de onderconstructie vast zodat die vrij van gaten blijft. Verzadigd met water komt het gewicht van de opbouw op zo’n 0,9 kiloNewton per vierkante meter. Het natuurdakpakket bestaat verder uit een drainagemat uit polystyrol met filtervliesomhulling uit polypropyleen. Het gewicht ervan per vierkante meter bedraagt 0,045 kiloNewton. De mat wordt tussen de felsnaden van de profielbanen gelegd. Op de gefilterde mat komt een vegetatielaag van lava en bimskorrels die bij een dikte van 60 millimeter ruim 0,75 kiloNewton per vierkante meter wegen.

Renovatie

Corus noemt Kalzip door het geringe eigengewicht geschikt voor renovatie van bestaande daken en voor daken met een grote overspanning. Het systeem is uit te voeren als koud en warm dak. De verschillende lagen zijn op elkaar aangepast en vormen een eenheid die voldoet aan de drainagenorm DIN 4095. Het dak houdt om en nabij de helft van het regenwater vast tot maximaal 3,2 liter per vierkante meter. Daarvan verdampt weer ruim 33 procent. Op die manier vermindert het dak in de visie van Corus de druk op het riool. De mat neemt het water op en belucht aanvullend het plantensubstraat. De korrelgrootte van het substraat voorkomt bevriezing en opstuwend water bij vorst, regen en smeltende sneeuw. Gespecialiseerde bedrijven poten handmatig de sedumplanten. Het inzaaien gebeurt eveneens met de hand. Na twee groeiseizoenen is ruim 60 procent van het dak bedekt.

Gevel- en dakbeplater Hafkon uit Maassluis toont van 13 tot en met 23 september tijdens de bouwexpo van Almere het eerste Nederlandse Kalzip natuurdak. Het bedrijf doet dat in samenwerking met Koopmans Bouwgroep uit Enschede en tuinarchitecten, hoveniers en terreininrichters Van der Tol uit Amsterdam. Deze combinatie realiseerde naar een ontwerp van de Architecten Cie uit Amsterdam in de Eilandenbuurt van Almere het appartementencomplex Panoramique. Daar ligt zo’n 1800 vierkante meter natuurdak op.

Hafkon, Maassluis, telefoon (010) 5915300.

Reageer op dit artikel