nieuws

Busstation bij Amsterdam Centraal Station te duur

bouwbreed

Het overkapte busstation dat de gemeente Amsterdam graag achter het Centraal Station wil bouwen, wordt te duur. Volgens de PvdA is er een tekort van 43 miljoen gulden voor de plannen voor het eiland waar het station op staat.

De fractie stelt daarom voor de prestigieuze plannen aan te passen en de kap over het station te schrappen. “Bussen rijden ook wel als er geen dak boven zit”, stelde PvdA’er E. de Vries in de raadscommissie. Het busstation is onderdeel van plannen om het hele eiland waar het station op staat te verbouwen. Het eiland moet toch op de schop voor de aanleg van de Noord-Zuidlijn van de metro. Zo komt er ook een onderdoorgang voor auto’s, een nieuwe fietsenstalling en staat een fietstunnel in de plannen. Bedoeling is om het plein aan de kant van de stad te verfraaien door het vrij te maken van zoveel mogelijk verkeer.

De gemeente krijgt in totaal zo’n 300 miljoen gulden van het Rijk voor deze ideeën. Maar de plannen die er nu liggen, kosten ruim 600 miljoen. Een groot deel daarvan is inmiddels al uit gemeentelijke middelen gedekt.

Ook GroenLinks vindt de ‘kap met allure’ geen noodzaak en de VVD heeft twijfels. Wethouder D. Stadig gaat onderzoeken wat de alternatieven zijn. De grote kap kost minimaal 50 miljoen gulden. Er kan een kleinere kap worden gebouwd voor 10 miljoen, maar die kan in de toekomst bouwtechnisch nooit meer worden vervangen door een volledige overkapping. Behalve de overkapping van het busstation, is ook de financiering van de fietstunnel nog niet rond. De PvdA stelt daarom voor de tunnel 9 in plaats 18 meter breed te maken. Dat zou een besparing van 25 tot 32 miljoen betekenen.

Reageer op dit artikel