nieuws

Brug van vasteland Italië naar Sicilië

bouwbreed

Na decennialange discussies heeft de Italiaanse regering het groene licht gegeven voor Il ponte sullo Stretto. Deze langste overspanning ter wereld (3300 meter) gaat het eiland Sicilië verbinden met het vasteland van Italië. De brug wordt 200 meter hoog.

Behalve auto’s zullen er ook treinen overheen rijden. Nu zijn mensen die van en naar Sicilië willen aangewezen op de veerboot. Voor een mogelijke deelname aan de werken en wellicht een financiering heeft de Amerikaanse president Bush reeds voorgesteld experts van investeerder Galvano naar Italië te sturen.

De financiering van de brug zal voor een groot deel uit private middelen moeten komen. De bouw zelf is geraamd op 10 miljard gulden, met nog een extra kostenpost van zeker 2 miljard voor de infrastructuur. De helft van deze kosten draagt de Italiaanse regering. Maar minstens 6 miljard gulden moet uit het internationale bedrijfsleven komen.

Il Ponte sullo Stretto wordt één van de belangrijkste bouwwerken uit de Italiaanse geschiedenis. De voorzitter van het project, Nino Calarco, verwacht dat de financiering snel rond is.

De bouw moet in 2005 beginnen, met de verwachting dat de brug in 2012 wordt opengesteld.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels