nieuws

Brandvertrager uit Japan spaart milieu

bouwbreed

Materialen die brand vertragen en vlammen doven doen soms meer kwaad dan goed. Vooral stoffen op basis van halogenen zijn giftig en bederven het milieu.

Het Japanse Asahi Glass ontwikkelde een anorganische brandvertrager die met vrijwel alle gangbare kunststoffen kan worden gemengd. Per honderd delen kunststof zijn, afhankelijk van de toepassing, tien tot dertig delen nodig. Deze hoeveelheid komt in grote lijnen overeen met die van gangbare brandvertragers. Het verwekingspunt van het gebruikte polymeer of de thermoplastische hars moet tussen de 100 en 300 graden Celsius liggen.

Het materiaal bestaat hoofdzakelijk uit glas met een lage smelttemperatuur. Tot aan het ontbrandingspunt verandert de stof in een glasachtige substantie met fosforzuur die over het oppervlak van het kunststof stroomt en zo de toevoer van zuurstof afsluit. Zo worden vlammen onderdrukt en het vuur gedoofd. Toegepast in kleinere hoeveelheden is de brandvertrager effectiever dan vertragers op basis van aluminium- of magnesiumhydroxide. Kunststof zonder vertrager verkoolt en stoot giftige gassen uit.

Bewerkt met het Japanse product weerstaat kunststof verbranding. In kunststof op basis van chloor zoals pvc onderdrukt het materiaal rookvorming met een kleine 90 procent.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels