nieuws

Brandstofcel vervangt cv-ketel

bouwbreed

Brandstofcellen winnen duidelijk aan belangstelling bij fabrikanten van verwarmingsapparatuur. Vaillant deed al eerder van zich horen met deze energietechniek. De installatie is vooralsnog te groot bemeten voor woningen. Pas in 2007 denkt Vaillant deze markt te kunnen betreden. Het Zwitserse Sulzer Hexis slaagde er inmiddels al wel in een prototype van een woningsysteem te maken.

Ook Vaillant beschikt momenteel over niet meer dan een prototype. Het bedrijf ontwikkelde dat met de Amerikaanse partner Plug Power. De voorziening levert een elektrisch vermogen van maximaal 4,6 kilowatt op en een thermisch vermogen van ruim 7 kilowatt. Een thermisch hulpsysteem van 50 kilowatt completeert dit systeem. De fabrikant voert nog enkele verbeteringen uit en hoopt eind dit jaar drie brandstofcelinstallaties in het veld te beproeven. Wanneer die naar tevredenheid werken, kan eind 2004 de serieproductie beginnen.

Aardgas

Sulzer gebruikt in diens Hexis (Heat Exchanger Integrated Stack) een keramisch elektrolyt. Deze zogeheten SOFC-cellen werken met een beduidend hogere temperatuur. Anders dan de PEM-cel blijft de brandstof niet beperkt tot zuivere waterstof. Het systeem zet aardgas zelf om tot de geschikte brandstof. Dit najaar hoopt het Zwitserse bedrijf de eerste ‘huisinstallaties’ ter beproeving te kunnen aanbieden aan enkele energiebedrijven. Die leveren een elektrisch vermogen van 1 kilowatt en een thermisch vermogen van 2,5 kilowatt. Een brander van 12 tot 22 kilowatt levert eventueel extra benodigde energie. Sulzer stelt het totale rendement van de installatie op 90 procent.

De kosten van de installatie mogen op termijn niet meer bedragen dan zo’n 2500 gulden per kilowatt. Vooralsnog belopen de uitgaven nog een veelvoud van dit bedrag. En dat bemoeilijkt de afzet op de woningmarkt aanmerkelijk. Sulzer wil om die reden samenwerken met partners uit de bedrijfstakken verwarming of elektrotechniek. Het concern denkt ook aan gemeenten. Die doen evenwel alleen mee wanneer Sulzer voldoende garanties weet te bieden voor de betrouwbaarheid van de techniek en voor de levering van alle benodigdheden.

Alternatieven

Het bedrijf noemt dat geen gemakkelijke opgave; temeer niet omdat nog voldoende primaire energie voorhanden is en er op het oog geen behoefte bestaat aan alternatieven.

Tot nog toe investeerde Sulzer een kleine 45 miljoen gulden in de ontwikkeling van de brandstofcel. In mei 1997 kwam de eerste installatie in werking bij het energiebedrijf van de Zwitserse gemeente Winterthur.

Reageer op dit artikel