nieuws

Bouwfondsen op eenzame hoogte

bouwbreed

De bouwsector heeft in het eerste kwartaal van dit jaar van alle bedrijfstakken het hoogste rendement behaald op de Amsterdamse effectenbeurs. De bouw scoorde een rendement van 11,6 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Van de negen bouwfondsen behaalde technisch dienstverlener GTI uit Bunnik met een koersstijging van 25 procent het beste resultaat. De handelsondernemingen zaten met een koersstijging van 1,7 procent nog net aan de goede kant. Alle andere sectoren scoorden negatief. Financiële instellingen kregen met een negatief rendement van -16,4 procent de hardste klappen.

Naast de bouw vormde ook de vastgoedsector een positieve uitzondering. Van alle Nederlandse

beleggingsfondsen behaalde de vastgoedsector in de eerste drie maanden het beste resultaat. Vastgoedfondsen die wereldwijd investeren, behaalden volgens het CBS een rendement van 6,2 procent. De fondsen die zich tot Nederland beperkten, realiseerden een koersstijging van 3 procent.

Hoezeer de bouw er positief uitspringt, blijkt uit de koersen van de andere aandelen op de effectenbeurs. Niet eerder sinds het ontstaan van de CBS-koersindex in 1952, presteerden de beursfondsen gemiddeld zo slecht. Een daling van maar liefst 11 procent. Het eerste kwartaal levert in Amsterdam traditioneel het hoogste koersrendement op. De gemiddelde winst in de eerste drie maanden is, over de afgelopen vijftig jaar, 5,8 procent. De daling van 11 procent op het Damrak bleef iets achter bij het wereldgemiddelde.

Technisch dienstverlener GTI zag de koersen met 25 procent stijgen. Heijmans behaalde een rendement van 20, HBG 15,98 en Volker Wessels Stevin 15,94 procent. Ballast Nedam staat op plaats vijf (plus 13,3), gevolgd door BAM NBM (4,16), Boskalis (2,66 procent) en Batenburg (2,22). Hekkensluiter onder de bouwfondsen is Nagron, met nog altijd een positief rendement van 0,27 procent. De CBS-cijfers komen kort na de presentatie van de jaarcijfers over 2000 door de bouwondernemers.

Ondanks de goede resultaten ondervond ook de bouwsector hinder van de algehele beursmalaise, waarvan het begin zich in september 2000 aankondigde. De bouw stond vorig jaar ook nummer één. Het gemiddelde rendement bedroeg toen zelfs 31,7 procent, waarvan ruim tweederde koerswinst en een derde dividendrendement. Aangezien dividend in mei wordt uitgekeerd, bestaat de huidige stijging van 11,6 procent geheel uit koerswinst.

Uitzonderlijk

Bouwfondsen presteerden in 2000 uitzonderlijk goed, maar leden gemiddeld het afgelopen decennium een kwakkelend bestaan. Bouwaandelen profiteerden de afgelopen maanden ook van de herziening van het belastingstelsel. Daardoor zijn aandelen met een relatief hoog dividend aantrekkelijker geworden. De bouwsector is bij uitstek een dividendleverancier.

Reageer op dit artikel