nieuws

Bouwen in een land met één miljard mensen

bouwbreed

Hoe functioneert de bouw in een land waar bij een aardbeving juist de nieuwste gebouwen instorten? Zeker 30.000 mensen kwamen om bij de ramp in Gujarat, India, begin dit jaar. Cobouw verkent in een korte serie de verschillen én overeenkomsten tussen de bouw in dit land met 1 miljard inwoners en het westen.

De bouwsector is in India vooral gegroeid sinds de economische hervorming van 1991. De volledig door de overheid geleide economie verdween en bedrijven bepalen nu meer zelf wat ze doen. De grote steden vormen de grootste markten: Mumbai (Bombay), New Delhi, Calcutta, Chennai (Madras) en Bangalore.

India weet de meeste bouwmaterialen nog plaatselijk te fabriceren, een gevolg van de vroegere praktijk van industriepolitiek en protectionisme. Alleen speciale materialen worden ingevoerd. Grote bedrijven hebben moderne machines en gereedschappen in eigendom, de kleinere nauwelijks. Houten of bamboesteigers, met touw bijeengehouden, worden veel gebruikt.

Arbeidskrachten, zowel geschoold als ongeschoold, zijn ruim voorhanden. Bouwvakkers komen vaak niet voor op de loonlijst van een aannemer en zijn nauwelijks aangesloten bij een vakbond. In principe werken de arbeidskrachten, mannen èn vrouwen, zeven dagen in de week: zij worden per dag uitbetaald en dat stimuleert om aan de slag te blijven. Ook het management is vaak zes dagen in de week aanwezig, alleen op zondag laat het de teugels wat vieren. De bouwvakkers kennen geen problemen met woon-werkafstanden. Doorgaans wonen de arbeiders met hun gezinnen in hutten naast elkaar op het bouwterrein. Cricket is bij iedereen, van hoog tot laag, het favoriete spel wanneer er een uurtje over is.

Werk- en privé-leven zijn geheel in elkaar vervlochten. Grote bouwplaatsen ontwikkelen zich snel tot een complete eigen samenleving. Er wordt van alles verhandeld, er komen winkels en venters van eten en drinken. In de openlucht, het liefst tegen een muur onder een boom, vestigen zich de herenkappers met verschillende kwaliteiten. Dat allemaal zolang de bouw duurt. Een opgeleverd gebouw betekent ook het afbreken van het woondorp en het verkassen van de bouwers.

Reageer op dit artikel