nieuws

Bedrijf bepaalt inhoud cursus tunnelgietbouw

bouwbreed Premium

Zowel ervaren als beginnende tunnelgietbouwers kunnen wat leren tijdens de cursus Tunnelgietbouwen, die op poten is gezet door de Vereniging Stalen Bekistingleveranciers voor Gietbouw (VSBG) en Bouwradius. “De deelnemende bedrijven mogen zelf aangeven wat voor hun personeel belangrijk is”, aldus R. Snijders, secretaris van de VSBG.

De cursus duurt twee dagen en wordt gehouden in Beverwijk op het terrein van opleidingscentrum SSPB Praktijk Opleiding Bouw. Bedrijven die hun personeel ‘op cursus’ sturen, kunnen een beroep doen op artikel 35B van de bouw-cao. Dat bepaalt dat een groot deel van de cursuskosten zijn te verhalen op het Scholingsfonds Bouwnijverheid.

Theo Roosendaal, een zeer ervaren gietbouwer, treedt op als docent. “Aanemers die hun personeel willen laten scholen, hoeven zich niet maanden vooraf in te schrijven. Een week van tevoren is vroeg genoeg.”

De opdrachtgever kan zelf grote invloed uitoefenen op de inhoud van de cursus. “Er is een standaardprogramma”, zegt Snijders. “We besteden veel aandacht aan veiligheid op het werk, maar aannemers mogen ook zelf aangeven welke dingen verder worden behandeld. Oefenen met tunnels van een bepaald systeem is bijvoorbeeld mogelijk. We stemmen alles af op de behoeften van het bedrijf.”

Verantwoordelijkheid

Veiligheid op de werkplek staat sterk in de belangstelling. Daarom ontwikkelt Bouwradius ook een cursus die specifiek op uitvoerders is gericht die werken binnen de tunnelgietbouw.

Niet alleen leidinggevenden zijn verantwoordelijk voor de veiligheid, benadrukt Snijders. Natuurlijk moet de aannemer ervoor zorgen dat zijn personeel weet hoe ze veilig kunnen werken. “Maar bouwvakkers hebben ook hun eigen verantwoordelijkheid. Wie zich willens en wetens niet houdt aan veiligheidsvoorzieningen, is daarvoor zelf aansprakelijk.” Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat hij van de Arbeidsinpectie een bekeuring krijgt en zelfs kan het leiden tot ontslag.

Tunnelgietbouwen werd tot voor kort alleen in de praktijk geleerd. Een instructeur van de bekistingsleverancier ging dan naar de bouwplaats om uitleg te geven. Naarmate tunnelgietbouw vaker werd toegepast, groeide de behoefte aan een cursus. Hoe groot de belangstelling is voor de cursus, is nog niet bekend. Inschrijven is mogelijk via Bouwradius in Zoetermeer.

Reageer op dit artikel