nieuws

Asielzoekers bezorgen dorpen extra huizen

bouwbreed

Kleine gemeenten en dorpen die graag meer woningen willen bouwen maar dat vanwege de strenge contingenten niet mogen, kunnen volgens de provincie Noord-Brabant gebruikmaken van een speciale regeling. Iedere 2,5 asielzoeker die een gemeente huisvest is in deze regeling één extra woning waard. De regeling dateert al van 1995, maar is volgens de provincie nooit duidelijk gecommuniceerd naar de Brabantse gemeenten.

Al jaren klagen vooral kleinere gemeenten dat de leefbaarheid in het geding raakt vanwege het strenge bouwbeleid. “In de regeling staat dat iedere gemeente die daadwerkelijk 2,5 asielzoeker – dat is de norm per woning – huisvest in een bestaande woning, één extra woning mag bouwen. Het maakt ons niet uit of dit een koop- of huurwoning is”, zegt een woordvoerder van de provincie.

Voor veel gemeenten zou deze regeling kunnen betekenen dat woningbouwprojecten die al jaren in de la liggen, nu opeens wel kunnen worden uitgevoerd. “Het is wel zo dat een gemeente pas extra woningen mag bouwen als de asielzoekers daadwerkelijk zijn gehuisvest. We willen daadkracht belonen, geen voornemens.”

Binnenkort worden alle gemeenten in Noord-Brabant in een brief op de hoogte gesteld van het bestaan van deze regeling. De provincie heeft nog geen idee of er veel gebruik van zal worden gemaakt.

Reageer op dit artikel