nieuws

Aanbesteding Noord-Zuidlijn deels opnieuw

bouwbreed Premium

Amsterdam gaat de eerste aanbesteding voor de Noord-Zuidlijn, de metrolijn die Amsterdam-Noord met Zuid moet verbinden, in tweeën hakken. Aanvankelijk wilde de gemeente het boren van de tunnel en de aanleg van drie diepe stations tegelijk op de markt brengen. Maar gesprekken hierover met een bouwcombinatie liepen vast, bleek woensdag.

Besloten is om met deze combinatie over de gunning van de boorwerkzaamheden verder te praten. De verwachting is dat de aanbieder binnen de begroting zal blijven. Voor de bouw van de drie stations op het Rokin, de Vijzelgracht en de Ceintuurbaan wordt in juni een nieuwe procedure gestart. Dan zullen ook de contracten voor de passage van het Stationseiland en de tunnel onder het IJ op de markt worden gebracht.

De gemeente hoopt nog steeds de aanbesteding van het traject tussen het IJ en de Ceintuurbaan dit najaar rond te hebben. Een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder F. Kohler stelde dat de nieuwe werkwijze nog niet tot vertraging hoeft te leiden.

De wethouder waarschuwde in februari al dat het “niet gemakkelijk” was de opdracht aan de man te brengen. Hij had een bedrag van 747 miljoen gulden (gebaseerd op het prijspeil van 2001) beschikbaar voor de tunnel en de stations. Toen opperde hij al de mogelijkheid om de aanbesteding van de tunnel en de diepe stations op te delen.

Op basis van het prijspeil 1999 heeft Amsterdam 2,45 miljard gulden voor heel het project beschikbaar. Zo’n 2,1 miljard daarvan komt van het Rijk. Minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat bedong wel dat de gemeente zelf voor eventuele meerkosten moet opdraven. Wethouder Kohler wil binnen de begroting blijven en wil de aanleg van de metrolijn desnoods uitstellen, als dat niet dreigt te lukken. Hij onderhandelt nog met het Rijk over de prijsindexering die hij mag hanteren.

Aanvankelijk wilde de gemeente de metroverbinding in 2008 af hebben. Inmiddels is gebleken dat de uitvoering van de plannen een jaar langer gaat duren.

Reageer op dit artikel