nieuws

Zelfstandigheid Janssen de Jong zeker

bouwbreed

Bouwbedrijf Janssen de Jong Groep uit Son en Breugel valt niet in handen van een ander, groot bouwconcern. Dat is het gevolg van de management-buy-out die bij de Brabantse bouwer plaatsvindt. Al langere tijd azen verschillende aannemers op het bedrijf.

Zoals Cobouw al eerder meldde, neemt het management samen met participatiemaatschappij Gilde Investment Management Janssen de Jong Groep over. Met een meerderheid van de aandeelhouders is reeds overeenstemming bereikt.

“We willen zelfstandig blijven”, legt P. Gulik, lid van de raad van bestuur van Janssen de Jong Groep, uit. “Dus toen een aantal aandeelhouders liet weten afscheid van zijn aandelen te willen nemen, hebben we besloten die over te nemen. Voor de continuïteit is dat de mooiste oplossing.”

Voorkomen wordt dat het bouwbedrijf in handen valt van een van de concurrenten. Ondenkbaar zou dat niet zijn, gezien de huidige overnamedrift van enkele grote aannemers. Volgens Van Gulik hebben zij ook al regelmatig interesse getoond.

Investeren

“Wij zijn voor hen een interessante onderneming, juist vanwege onze strategie”, aldus Van Gulik. Janssen de Jong Groep is geen capaciteitsbouwer maar zoekt naar kleinere activiteiten met hogere marges. “We gaan voor marge en winst, niet voor omzet. Naar mijn mening zijn andere bouwbedrijven te vaak omzetgericht. Dat doen wij niet, hoewel we natuurlijk wel enige kritische massa willen.”

Gilde Investment Management, die samen met het huidige management van Janssen de Jong Groep eigenaar wordt van het bouwbedrijf, ondersteunt de strategie. De participatiemaatschappij heeft te kennen gegeven indien nodig te zullen investeren. “Als we geld nodig hebben voor bijvoorbeeld een wat grotere overname, dan zal Gilde dat beschikbaar stellen.”, aldus Van Gulik. Hij benadrukt overigens dat er momenteel geen grote overname in het vat zit. “Eerste deze buy-out maar eens goed regelen.”

Janssen de Jong Groep, met een omzet van 700 miljoen gulden en 1400 medewerkers, staat inmiddels tiende op de ranglijst van Nederlandse bouwers. “Dat komt niet helemaal door ons zelf”, weet Van Gulik. “Door een aantal fusies en overnames van anderen zijn we gestegen.” Het Brabantse bouwbedrijf streeft niet perse een hogere positie na. “We willen wel laten zien dat we een grote en betrouwbare partij zijn. In die zin is de positie op de ranglijst wel belangrijk. Maar of we nou achtste, negende of tiende staan, doet er niet zo veel toe. Wij zijn nu de grootste van de kleinere. Een hoop gemeenten vinden dat toch wel fijn, onder meer vanwege de korte lijnen in onze organisatie.”

Aandelenoverdracht

Momenteel vindt er in verband met de management-buy-out een boekenonderzoek plaats bij Janssen de Jong Groep. Zorgen maakt Van Gulik zich niet over de uitkomst. Ook over de aandelenoverdracht is hij zeker. “Wij zouden het mooi vinden als alle vijftien aandeelhouders hun aandelen aanbieden, maar als er een besluit het niet te doen, dan gaat de buy-out gewoon door.”

Reageer op dit artikel