nieuws

Wethouder wist niet van S.E. Fireworks

bouwbreed

Oud-wethouder Koopmans van Ruimtelijke Ordening en Milieu van Enschede was voor 13 mei vorig jaar niet op de hoogte van het bestaan van vuurwerkbedrijf S.E. Firewirks. “Nooit van gehoord”, zo verklaarde ze gisteren voor de rechter-commissaris in Den Haag.

Ook burgemeester Mans liet de rechter weten dat vuurwerk voor de bewuste 13 mei “geen item was”.

Beiden wisten voor de ramp evenmin iets van het bestaan van het Defensiebureau Milan, dat over milieuvergunningen adviseerde. Koopmans moest op de meeste vragen ontkennend antwoorden. Kende ze het zogenoemde AVIV-onderzoek naar gevaarlijke bedrijven in de gemeente? Had ze wel eens gehoord van de vuurwerkramp in Culemborg in 1991? Was ze op de hoogte dat haar eigen milieuambtenaren eindejaarscontroles uitvoerden bij vuurwerkbedrijven?

Mans was van iets meer zaken op de hoogte, hoewel Culemborg hem voor de ramp in zijn eigen gemeente ook niets zei. De eindejaarscontroles kende hij wel, als korpsbeheerder van de politie, die daarbij assisteerde. Het AVIV-rapport kreeg hij zelf overhandigd om het een paar dagen later aan de brandweer te geven. “Met het verzoek ermee aan de slag te gaan.”

Overigens las hij het rapport vluchtig door, maar daarbij kwam hij de naam S.E. Fireworks niet tegen. De veiligheid rond lpg-stations, die ook in het rapport stonden, kregen prioriteit.

Reageer op dit artikel