nieuws

‘Werken voor Stylos is goed bestede tijd’

bouwbreed

Jaarlijks onderbreken acht studenten bouwkunde van de Technische Universiteit Delft hun opleiding om bestuurslid te worden van het Delftsch Bouwkundig Studenten Gezelschap Stylos. Een jaar oponthoud? Nee, eerder een nuttige carrièrestap.

Wie zoekt naar ruige feesten waar het bier vloeit op de funkende beat van R&B hiphop, is bij Stylos aan het verkeerde adres. Het Delftsch Bouwkundig Studentengezelschap is een studievereniging en geen studentenvereniging. Toch is de organisatie niet zo stijf als de naam doet vermoeden. Dat wordt al snel duidelijk in het vertrek in de Bouwkunde-faculteit waar Stylos huist. Geen sociëteit voor jonge heren, maar een groot uitgevallen, rommelige studentenkamer waar ongedwongen, rumoerig en tegelijkertijd serieus wordt gewerkt.

Stylos telt ruim 1600 leden, dat wil zeggen ongeveer de helft van alle Delftse bouwkundestudenten. Zij kunnen deelnemen aan uiteenlopende activiteiten zoals reizen, lezingen en workshops. Daarnaast waakt de vereniging over de kwaliteit van het onderwijs. In 1999 kwam Stylos daardoor landelijk in het nieuws, toen ze aan de bel trok omdat universiteitsdocenten tentamens niet op tijd bleken na te kijken.

De berg werk die al dat soort zaken met zich meebrengen, is in handen van acht fulltime bestuursleden en zo’n negentig commissiemedewerkers. De bestuurders onderbreken hun studie voor een jaar en ontvangen een salaris. De commissieleden werken naast hun opleiding mee.

“Voor sommige studenten is het bestuur van Stylos een echte ambitie”, zegt derdejaars Tom Bokkers, medewerker public relations voor de workshop Ontwerpcontrast.

“Voor mij ligt dat anders. Ik zou een bestuursfunctie niet afwijzen, maar het is ook weer niet mijn allergrootste wens. Het werk dat ik nu doe in de commissie is erg leuk. Het kost me ongeveer een dag per week, maar het is goed te combineren met mijn studie. Ik doe dit liever dan achter de televisie hangen. Ik krijg er een hoop werkervaring door.”

Bart Cosijn, voorzitter van de studievereniging, is het met hem eens. Na een periode in een van de commissies te hebben gewerkt, zette hij zijn opleiding een jaar stil voor een bestuursfunctie. “Het is goed bestede tijd. Ik doe veel ervaring op bijvoorbeeld in het organiseren van evenmenten. En ik leer een hoop mensen kennen. In de beroepspraktijk zal dat zeker voordelen opleveren. Hoewel ik niet verwacht dat ik hier een netwerk opbouw waarop ik de rest van mijn leven kan teren.”

Werken voor Stylos geeft bovendien veel voldoening, zeggen Cosijn en Bokkers eensgezind. De vereniging wordt niet alleen binnen de TU gewaardeerd, maar ook ver daar buiten. Zo ontving Stylos twee jaar geleden de prestigieuze Maaskantprijs. Deze wordt jaarlijks uitgereikt aan mensen of organisaties die een bijzondere prestatie hebben geleverd binnen de ruimtelijke ordening. “Stylos stimuleert stelselmatig de discussie en meningsvorming over architectuur en stedenbouw”, oordeelde de jury. “Dit gebeurt met grote persoonlijke betrokkenheid, op een bijzondere, spontane en vooral zeer professionele wijze.”

Toch lijkt aan een baan bij Stylos een zeker risico te zitten, gezien de bemoeienis die het gezelschap heeft met sommige hete hangijzers zoals het nakijken van tentamens. Bestaat er niet de kans dat je wordt ‘teruggepakt’ als je na een jaar je opleiding weer voortzet? Bokkers en Cosijn wuiven het argument lachend van tafel. “Natuurlijk niet. Zo is de sfeer hier helemaal niet.”

Workshop

Om de twee jaar verzorgt Stylos de Workshop Ontwerpcontrast. Dit jaar is het thema ‘Research in Motion’. “Het onderzoeken van beweging in architectuur in relatie tot andere ontwerpende en beeldende disciplines”, aldus een toelichting. “Sprekers vanuit verschillende disciplines worden uitgenodigd om te spreken over de wijze waarop zij met beweging omgaan in hun werk. Door middel van installaties in de faculteit presenteren de begeleiders van de workshop zich.” De workshop begint op 26 maart en duurt tot en met 2 april.

Stimulering meningsvorming geprezen

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels