nieuws

Walter maskeert verliezen met fusies

bouwbreed Premium

De Beierse bouwreus Walter stuurt krachtig bij om dit jaar weer een acceptabel rendement te bereiken. Het na Hochtief grootste Duitse bouwconcern zag vorig jaar zijn buitenlandse omzet met een kwart ineenschrompelen tot nog 1,8 miljard gulden. Op de thuismarkt daalde de bouwprestatie van de holding met 2,6 procent tot 7 miljard gulden.

Bij het familiebedrijf onder leiding van Ignaz Walter halen de ontwikkelingen elkaar snel in. De samensmelting van de dochterbedrijven Heilit + Woerner met Walter Bau is nog niet afgerond of het startsein wordt al gegeven voor de fusie met Dywidag.

Ondanks de saneringen slaagt de holding van Walter er niet in het verlies op drie projecten in Amerika en de tegenvallende resultaten op de binnenlandse markt te compenseren. Op de operationele activiteiten boekt Walter daardoor over het jaar 2000 verlies. Vanwege de versmelting van een tussenholding – de Walter Industriebeteiligungs GmbH – krijgt de balans desondanks een positief aanzien met een saldo van 66 tot 88 miljoen gulden. Het bedrag wordt grotendeels toegevoegd aan de winstreserve en gebruikt om dividend op het niveau van vorig jaar uit te keren.

Walter signaleert op de buitenlandse markten geheel verschillende ontwikkelingen. Australië verkeert na de Olympische Spelen in een fase van consolidering en pakt veel infrastructurele projecten aan. In Oost-Europa en Azië nemen de bouwactiviteiten over het algemeen toe. Walter ziet in Amerika de eerste tekenen van een afkoelende conjunctuur. Op infrastructureel gebied echter trekt de markt juist aan.

Herstructureringen

De scherpe daling van de buitenlandse bouwprestatie (minus 24,8 procent) wijt Walter aan de doorgevoerde herstructureringen in de Verenigde Staten en Canada benevens het einde van de Olympische bouwboom in Australië.

Orders

Het aantal nieuwe orders steeg met 12,7 procent tot een volume van 1,8 miljard gulden. Voor exact datzelfde bedrag had Walter bij de jaarwisseling aan buitenlandse opdrachten in portefeuille.

Aan nieuwe orders haalde Walter vorig jaar in Duitsland voor 6,7 miljard gulden binnen, een daling van 6,6 procent ten opzichte van 1999. Het binnenlands orderbestand per 31 december nam met 6,2 procent af tot 6,0 miljard gulden.

Het aantal medewerkers bij Walter Bau daalde met 16 procent tot 16.500.

Omzet Beierse bouwreus in 2000 flink gedaald

Reageer op dit artikel