nieuws

Veldhovenaren willen referendum hoogbouw

bouwbreed Premium

Er moet een raadplegend referendum komen over de noodzaak van hoogbouw in Veldhoven. Dat stellen twee bewonersverenigingen die actief zijn in de Brabantse gemeente. Volgens de verenigingen spelen de gemeente en Ballast Nedam teveel onder één hoedje, zonder te denken aan de belangen van de inwoners.

Vorig jaar kondigde de gemeente aan dat er bij de Heerbaan een woontoren zal verrijzen met een hoogte van vijftig meter. Kort daarop werd de hoogte aangepast naar tachtig meter. Het uiteindelijke plan voorziet in een 65 meter hoge toren.

Daarnaast wil het gemeentebestuur het liefst op nog twee andere plekken in Veldhoven woontorens bouwen. Deze moeten de komende jaren in samenwerking met Ballast Nedam gerealiseerd worden.

De De bewonersvereniging Leefbaar Veldhoven en de wijkvereniging Slot-oost zijn het niet met de plannen eens. Ze willen dat de landelijke uitstraling van Veldhoven behouden blijft. Daarom zullen ze het college binnenkort verzoeken om een referendum te organiseren.

‘Nee’

Het resultaat geldt als advies aan de gemeente. Die zal dan inzicht moeten geven in de onderhandelingen met bouwpartijen. Een overweldigend ‘nee’ tegen de hoogbouwplannen kan ertoe leiden dat de gemeente afziet van de woontorens. Net als vorige maand in Groningen de herinrichtingsplannen voor de Grote Markt werden verijdeld.

Gemeenten kunnen een verordening vaststellen die referenda mogelijk maakt. In Veldhoven moet dit nog gebeuren, liet de gemeente gisteren weten. Hoeveel kiesgerechtigden er in Veldhoven nodig zijn voor een referendum is ook nog niet duidelijk. Gezien de stand van zaken kan het dus nog een paar maanden duren alvorens het verzoek van de bewonersverenigingen in behandeling wordt genomen.

Reageer op dit artikel