nieuws

Veel schade aan woningen in buitenring bij vuurwerkramp nu pas opgemerkt

bouwbreed

Het woord wordt deze avond gevoerd door bouwkundige J. de Gunst. Hij legt enkele mensen geduldig uit wat de Stichting Stadsherstel na de vuurwerkramp in Enschede kan betekenen voor de particuliere woningeigenaren in de buitenring. Daar is ook veel schade, zij het minder zichtbaar dan in de binnenring. De pas in het leven geroepen stichting hield dinsdagavond een eerste informatiebijeenkomst.

Die betekenis voor de woningbezitters zal zeker groot zijn. De stichting schat in dat circa 650 woningen in de buitenring flinke schade hebben geleden. Schattingen over het totale schadebedrag lopen uiteen van 20 tot 80 miljoen gulden. Onlangs werden tweeduizend enquêteformulieren verstuurd om inzicht te krijgen in de totale omvang van de schade aan de woningen. Gezien de redelijk grote belangstelling kan de Stichting Stadsherstel op flink wat werk rekenen.

“We zijn soms twee uur bezig met de keuring van een woning. Terwijl de eerste inspecties vlak na de vuurwerkramp slechts tien minuten in beslag namen. Veel bewoners ontdekken toch nog mankementen, ook al is het nodige gerepareerd”, aldus De Gunst.

De Stichting Stadsherstel zal de bewoner individueel of bewoners per blok begeleiden bij de renovatie van hun huis. Veel schade komt nu pas aan het licht. Daarbij gaat het onder meer om scheuren in de muren, gesprongen tegels, verzakte funderingen en verstopte rioleringen, waardoor er stank rondom het huis hangt. Medewerkers van de stichting hebben onder meer bouwkundigen van woningcorporaties in dienst die de woningkeuringen zullen uitvoeren. Vervolgens wordt samen met de bewoner(s) de schade vastgesteld. Bestektekeningen en offertes worden gemaakt, waarna een aannemer wordt geselecteerd. De bewoner mag ook zelf een aannemer uitkiezen.

“In potentie ligt er veel werk voor de aannemer. Het ligt voor de hand lokale aannemers in te schakelen. In principe krijgt de laagste bieder de opdracht. Maar we kiezen wel voor de beste prijs/kwaliteitsverhouding. Alle woningen moeten straks voldoen aan het Bouwbesluit”, zegt beoogd directeur P. Rutgers van de stichting.

Belangrijk voordeel voor de bewoners is dat ze zeven jaar een beroep kunnen doen op het fonds van de stichting. Er is voor die lange termijn gekozen om de verborgen schades die jaren na de ramp tevoorschijn komen ook te kunnen vergoeden. “Dat vinden we wel een prettig idee”, zeggen bijvoorbeeld Remco Theben Tervile en Nathalie Cretier, wier woning ook beschadigd is door de ramp. “Want we denken niet dat we na vijf jaar nog een beroep kunnen doen op de verzekering.”

Versneld

De Gunst is naar eigen zeggen ‘het bouwkundige oog’ voor de bewoner. “Er is aanzienlijke schade”, constateert hij. “Daarbij gaat het ook om schades die zich binnen nu en vijf jaar toch zouden hebben gemanifesteerd. Vanwege de ramp is dat versneld gebeurd. Mensen krijgen het gevoel dat er meer mankeert aan hun woning dan vlak na de ramp is vastgesteld. Ze horen de dakkap kraken bij een storm. Of de deuren klemmen, hetgeen kan wijzen op een verzakte fundering”.

Stadsherstel kan op flink wat werk rekenen

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels