nieuws

Veel extra ruimte voor bedrijvigheid in IJburg

bouwbreed

De vestigingsmogelijkheden voor kantoren, bedrijven, detailhandel en andere werkruimten in het toekomstige IJburg worden met 145.000 vierkante meter uitgebreid. Op de zes eilanden moet ruimte ontstaan voor in totaal zo’n 12.000 arbeidsplaatsen.

Aanvankelijk dacht de gemeente Amsterdam aan zo’n zevenduizend arbeidsplaatsen en een reservering van 247.888 vierkante meter bruto-vloeroppervlak (bvo) voor niet-woonfuncties. Maar volgens S. Boekstal, bedrijvencoördinator IJburg is die omvang te laag om het ontstaan van ‘slaapeilanden’ te voorkomen. De uitbreiding wordt gevonden door de bestaande ruimte intensiever te gebruiken.

Woningen

Zo verrijzen op het Haveneiland vijf of zes zogenoemde solids, gebouwen die volgens afspraken met de bouwconsortia voor meer dan de helft bestaan uit werkruimten. “Een aantal van deze gebouwen zal nu geheel uit werkruimten bestaan. Vervolgens wordt het verlies aan woningen gecompenseerd door aan de noordzijde van het eiland extra woningen te bouwen”, aldus Boekstal. Extra werkruimte ontstaat ook door op het Steigereiland het winkelcentrum met vijfduizend vierkante meter uit te breiden tot 20.000 vierkante meter bvo.

Wethouder Stadig van ruimtelijke ordening volgt met de uitbreiding een voorstel van adviesbureau Decisio. IJburg is een goede locatie voor kleine en middelgrote kantoren en bedrijven, bleek uit een onderzoek. Decisio ziet vooral kansen voor kennis- en arbeidsintensieve bedrijven. Het gaat dan om advies- en onderzoeksbureaus en financiële dienstverleners, maar ook om ambachtelijke bedrijven als meubelmakers, drukkers en cateringbedrijven.

Reageer op dit artikel