nieuws

‘Van Wijnen en Moeskops sporen niet’

bouwbreed

Opnieuw gaat een eerder aangekondigde overname in de bouw niet door. Van Wijnen Holding uit Baarn en Moeskops Bouwbedrijf (Bergeijk/Eindhoven) hebben de vorig jaar augustus aangekondigde samenwerking beëindigd.

“De beoogde synergie tussen de bedrijven deed zich in de afgelopen maanden onvoldoende voor”, schrijven de twee bouwers in een persbericht.

De consolidatie in de bouwsector brengt ook met zich mee dat fusies of overnames steeds vaker op het laatste moment worden afgeblazen. Het Brabantse bouwbedrijf Van der Linden en Gesman Holding uit Alphen aan de Rijn konden het onlangs niet eens worden over de prijs. De overname van NS-dochter Strukton door offshorebedrijf Heerema slaagde evenmin. Vorig jaar mislukte onder meer de fusie tussen bouwer HBG en baggeraar Boskalis.

Van Wijnen en Moeskops wilden ‘duurzaam samenwerken’ op het gebied van plan- en projectontwikkeling en het uitvoeren van bouwopdrachten. De krachtenbundeling, die in een later stadium zou uitmonden in een overname van Moeskops door Van Wijnen, moest een ‘nog sterkere marktpartij’ opleveren.

Cultuurverschillen

“We vullen elkaar niet aan en de wijze van aanpak van beide bedrijven spoorde niet met elkaar”, verklaart financieel directeur W.E.D. van Palenstein Helderman van Van Wijnen. Volgens hem was er ook sprake van cultuurverschillen.

Directeur Th.J.M. Moeskops: van Moeskops: “Van Wijnen is een relatief groot bedrijf. Wij zijn relatief klein. We houden er een andere manier van werken op na. Samenwerking onder één dak is moeilijker dan we aanvankelijk dachten.”

Bouwbedrijf Moeskops – een derde generatie familiebedrijf met twee broers als enige aandeelhouders – heeft een omzet van circa 150 miljoen gulden. De netto-omzet van Van Wijnen bedroeg in 1999 zo’n 800 miljoen gulden, maar de winst (35,2 miljoen 1999) en omzet over 2000 zullen ‘substantieel’ hoger uitvallen.

Sterkste groei

Volgens het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) was Van Wijnen in 1999 het bouwbedrijf met de sterkste omzetgroei. De bouwer wil de komende jaren de eigen zelfstandigheid behouden én sterk blijven groeien.

Moeskops blijft optimistisch over de toekomst. “We hebben een goede track-record en een goed gevulde orderportefeuile. We kunnen heel goed op eigen kracht verder.”

Als een nieuwe overnamekandidaat opdoemt, zal Moeskops de huid duur verkopen. “We hebben ervaring in de verkoop van bouwbedrijven. In 1992 hebben we met veel succes in België een bouwbedrijf verkocht.”

Overigens is Moeskops met zijn twee broers ook eigenaar van enkele bedrijven die beleggen in onroerend goed. Daarmee verdienen ze aanzienlijk meer dan met hun bouwbedrijven.

Reageer op dit artikel