nieuws

Syrische vluchteling tweede bij timmerwedstrijd

bouwbreed

Z’n leraar zag het op een gegeven moment niet zitten, maar Hano Mamed hield vast aan zijn schema en overhaaste zich niet. Enige uren later vond de vijftien man tellende jury de dakkapel van de zeventienjarige Syrische vluchteling een tweede prijs waard.

H. te Velde, Hano Mamed’s leraar bouwkunde op het Marne College in Bolsward, zag het op vrijdag rond het middaguur somber in. Z’n Syrische pupil was nog lang zo ver niet als zijn tegenstanders met het maken van een dakkapel.

De wedstrijd werd gehouden in het Centrum voor Praktijkopleiding Bouw in Leeuwarden.

Te Velde: “Tijdens de middagpauze zei ik tegen hem: vanmiddag moet je knallen.” Maar Hano, pas drieënhalf jaar in Nederland, begreep hem niet. Enige uitleg verder stelde hij met het voor hem karateristieke ‘T’is goed!’ z’n leraar gerust.

Op tijd

Sommige tegenstanders hadden toen al 80 procent van de opdracht af. “Ik vertelde Te Velde hoe ik het verder wilde uitvoeren”, haakt Hano in. Voor zichzelf had hij een tijdschema gemaakt. “Hier een half uur voor, daar een half uur voor.”

Z’n werkstuk kwam op tijd af en de jonge Syriër scoorde een tweede plaats in het deelnemersveld van zestien Friese scholen. “Slechts één fout”, geeft Te Velde zijn bewondering.

Toch hadden drie van de juryleden hem als eerste geplaatst. “Dat zal zijn geweest zijn omdat hij wel de veiligheidsvoorschriften in acht nam en de anderen niet”, denkt Te Velde.

Hano is volgens hem een intelligente leerling. “Ik heb hem uitgekozen vanwege zijn snelle begrip, omdat hij zich niet laat opjutten, en ook omdat hij allochtoon en zeer gemotiveerd is”, vervolgt de leraar, die het tijd vond allochtonen positief in het nieuws te brengen. “De bouw zit te springen om mensen. Allochtonen zijn daarom een belangrijke groep om uit te putten.”

De capaciteiten en motivatie van de Syrische leerling blijken ook uit het feit dat hij de derde en de vierde klas op B-niveau in één jaar deed. “Wis- en natuurkunde vind ik moeilijk. Dat vraagt veel meer inspanning, maar lukt wel”, legt hij uit. “Praktijkvakken zijn veel leuker, je ziet wat je moet maken en na één keer gezien te hebben kan ik het de volgende keer ook maken.”

Op het Marne College is Hano nu met het vierde jaar op C-niveau bezig. Vaktekenen is een nieuw vak voor hem. Eerst keek hij daar vreemd tegenaan, maar inmiddels kennen de computerprogramma’s geen geheimen meer voor de leerling die samen met zijn vader naar Nederland vluchtte.

Leerlingwezen

Te Velde heeft er alle vertrouwen in dat z’n pupil ook dit niveau in één keer zal halen. “B-niveau haalde hij met allemaal zevens op de eindlijst, alleen voor Nederlands had hij een vijf.”

Als Hano dat diploma straks ook op zak heeft, gaat hij verder in het leerlingwezen. “Dat proberen we voor hem te regelen, want hij dan staat hij niet op straat.” Hano en z’n vader hebben namelijk nog geen verblijfsvergunning gekregen.

Over een baan hoeft Hano in elk geval niet in te zitten. Een aannemer die ook in de jury zat, wilde hem direct al in dienst nemen.

Reageer op dit artikel