nieuws

Stallenbouwers vrezen meer problemen door MKZ

bouwbreed

De schade onder Nederlandse stallenbouwers als gevolg van MKZ-uitbraak is tot dusverre redelijk beperkt gebleven. Toch vrezen specialistische bouwbedrijven die in de agrarische sector actief zijn averij, omdat het nog steeds uiterst onzeker is hoe lang de crisissituatie rond het virus aanhoudt. Zo ook het Nederlandse filiaal van Hendrikx Stallenbouw in Susteren.

“Wanneer wij net zulke toestanden krijgen als zich de afgelopen tijd in Engeland hebben afgespeeld, dan is het hek van de dam”, vermoedt werkvoorbereider/calculator M. Smeets van Hendrikx Stallenbouw Nederland BV. “MKZ is op dit moment in grote delen van ons land sowieso een zeer ernstig verhaal voor de betrokkenen, laat staan wanneer het zich nog verder verspreidt. Dan hebben ook wij als stallenbouwbedrijf opeens een heel groot probleem en komen met de handen in het haar te zitten. Want een verergering, zeg maar verslechtering van de situatie kan van de ene op de andere dag zomaar de complete planning in de war schoppen.”

Hendrikx is slechts een van het handvol ondernemingen in Nederland dat zich grotendeels op stallenbouw concentreert. De Limburgse firma, met een klantenkring van circa duizend opdrachtgevers, heeft vijftig medewerkers in vaste dienst en bedient behalve de Nederlandse markt ook België. Dat gebeurt vanuit de vestiging in Gruitrode. Vooralsnog heeft Hendrikx in Susteren, welk filiaal naast stallenbouw ook veel staalconstructiewerk doet, niet veel te lijden gehad onder de recente MKZ-uitbraak.

Vertraging

“Personeel van ons heeft, omdat de bewuste agrariërs dat wilden, een aantal dagen niet op verschillende werken in Brabant mogen komen. Die projecten worden opgeschort totdat duidelijkheid bestaat hoe de toestand op de erven in die provincie zich gaat ontwikkelen. Verder zullen enkele bouwplannen, die daar in april en mei zouden worden opgestart, vermoedelijk enige vertraging ondervinden”, maakt Smeets de balans op. “Omdat veel van onze clientèle in Limburg zit, hebben wij behalve die paar gevallen verder gelukkig niet veel hinder door MKZ ondervonden. Dat moet ik trouwens snel afkloppen. Want wat niet is, kan natuurlijk altijd nog komen.”

Hoewel Smeets van collega-stallenbouwers geen berichten in die richting heeft gehad, zit de angst dat vanwege MKZ meer werkzaamheden stilgelegd moeten worden er bij hem toch licht in. “Voorlopig verwacht ik geen uitbreiding van het virus, ik hoop voor iedereen dat het zich tot de huidige stand van zaken beperkt. Dat is al erg zat. Maar uitsluiten kun je zoiets nooit. Wij hebben nog geen mensen naar huis hoeven sturen. Werknemers die niet in Noord-Brabant terecht konden, zijn overgeplaatst naar andere projecten.”

De werkvoorbereider moet er ook niet aan denken dat zijn chef door MKZ eventueel noodgedwongen moet overgaan tot het aanvragen van verplichte atv-dagen voor een deel van het Hendrikx-personeel bij de Arbeidsinspectie. “Dat zou een begrijpelijke, maar intrieste zaak zijn. Bovendien kost zo’n maatregel het bedrijf handenvol geld”, oordeelt Smeets. “Hopelijk blijft de schade beperkt tot wat zij nu is. Niet alleen voor ons, maar vooral voor de vele mensen die deze gebeurtenis persoonlijk overkomt”, toont hij zijn medeleven aan agrarisch Nederland. “Die gezinnen en families zien in één klap zo ongeveer hun hele levenswerk vernietigd.”

Reageer op dit artikel