nieuws

Stagnerende bouw zit Rockwool dwars

bouwbreed

Isolatiematerialenproducent Rockwool heeft vorig jaar aanzienlijke hinder ondervonden van de stagnatie in de bouwsector. De omzet nam weliswaar met 0,7 procent toe tot 568 miljoen gulden, maar de winst daalde fors: met 25 procent tot 34 miljoen gulden.

“De woning- en utiliteitsbouw is in het jaar 2000 minder gegroeid dan voorgaande jaren, onder andere door gebrek aan vakmensen. Daardoor kunnen projecten minder snel worden opgestart en afgebouwd. Als isolatiefabrikant ondervindt Rockwool hiervan de gevolgen”, zo liet het bedrijf gisteren in een verklaring weten.

Ook het lage investeringsniveau in de petrochemie, als gevolg van de hoge olieprijs, speelt Rockwool parten. Het bedrijf levert pijpschalen en gaasdekens aan petrochemische fabrieken wereldwijd. Overigens wordt verwacht dat als gevolg van de gestegen olieprijzen de investeringen in de petrochemie weer gaan stijgen.”

Overigens was in 2000 niet alles kommer en kwel. Het marktaandeel van Rockwool Lapinus (thermische en brandwerende isolatie van constructies) in de utiliteitsbouw steeg. De afzet van Rockfon plafondpanelen nam toe, in zowel Nederland, België als in Duitsland. Ook Rockpanel en Lapinus Fibres verbeterden hun afzet en rentabiliteit.

Strengere Europese brandveiligheidsnormen en hogere isolatie-eisen moeten het bedrijfsresultaat van de isolatiematerialenproducent dit jaar opkrikken. Daar tegen over staat dat Rockwool verwacht dat de bouwmarkt ook dit jaar minder zal groeien dan in de jaren daarvoor.

Reageer op dit artikel