nieuws

Sloop oude stadsmuur Hasselt geoorloofd

bouwbreed

De gemeente Hasselt heeft de Monumentenwet niet overtreden door eind vorig jaar een deel van de oude stadsmuur te slopen. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag bekendgemaakt.

Tijdens voorbereidingen voor de bouw van een appartementencomplex werd een deel van het vestingwerk, het Diamantenbolwerk, gesloopt en vergruisd. Op dat moment had het gebied geen feitelijke bestemming als rijksmonument, heeft de Rijksrecherche na onderzoek vastgesteld. De zaak wordt daarom geseponeerd.

De Historische Vereniging Hasselt deed 20 december aangifte van overtreding van de Monumentenwet. Het werk werd daarop stilgelegd. Vrijdagochtend is het hervat.

Wel heeft de gemeente besloten het bouwplan voor het Diamantenbolwerk op enkele punten aan te passen. Zo wordt een deel van de stadsmuur alsnog zichtbaar gemaakt en blijft het slaan van een stalen damwand achterwege.

Reageer op dit artikel