nieuws

Sensor helpt grootverbruiker met besparen van energie

bouwbreed Premium

Beheerders van een bedrijfswagenpark kunnen met behulp van een sensor besparen op brandstof. De voorziening komt uit het laboratorium van de technische universiteit van Virginia.

De sensor laat een motor bij ideale temperatuur en druk draaien, als gevolg waarvan de uitstoot van schadelijke stoffen vermindert. Bedrijven als Honeywell, ABB, Howmet en Corning maken de ontwikkeling gereed voor de markt.

De sensor meet de werking in bijvoorbeeld een motor. Het besturingssysteem vergelijkt de bevindingen met de ideale waarden en zorgt er vervolgens voor dat de praktische omstandigheden zoveel mogelijk overeen komen met de theoretische. Tot nog toe gebruikt de industrie daarvoor druksensoren op basis van halfgeleiders, maar die weigeren dienst zodra de temperatuur boven 482 graden Celsius komt. De betrouwbaarheid daalt naarmate de temperatuur oploopt. Ook schommelingen in temperatuur en elektromagnetische straling beïnvloeden de meetcapaciteiten.

De onderzoekers uit Virginia stelden hun sensor samen uit technieken die deze nadelen in beduidend mindere mate hebben. Zo ontstaan betrouwbaarder metingen. De sensor calibreert zichzelf en weerstaat temperaturen van meer dan 1500 graden Celsius. De buitenkant is van vezels uit enkelvoudig saffierkristal. Dit materiaal weerstaat in hoge mate chemische corrosie. Het laboratorium van Oak Ridge draagt een kleine half miljoen gulden bij aan de verbetering van het materiaal. Het instituut doet onder meer onderzoek naar de verwerking van saffier.

Reageer op dit artikel