nieuws

Schroevendraaierset kan uit gereedschapskist verdwijnen

bouwbreed

Het aanzien komt nog het meest overeen met dat van een inbussleutel. Ondanks de eenvoud moet het gereedschap een revolutie ontketenen in de sector bevestigingsmaterialen. De omwenteling komt erop neer dat één schroevendraaier alle schroefmaten aankan. Forward Engineering uit het Britse Birmingham levert daarvoor de zogeheten Uni-Screw. Het systeem vervangt onder meer schroeven van de systemen Phillips, Pozi-Drive en Torx.

Eén stuk gereedschap is voldoende voor schroefmaten tussen M2 en M12. Het ‘blad’ bestaat uit drie hexagonalen die trapsgewijs oplopen. Die passen in overeenkomstige gaten in de schroefkop.

De kleinste schroef heeft alleen één zeskantig gat; de grootste drie. Hoe meer niveaus hoe meer draaivlakken van de draaier worden gebruikt en hoe groter de kracht die de gebruiker kan zetten. Omdat de draaier in de kop steekt kan het gereedschap, ongeacht de draaikracht, niet uit de schroef schieten zoals dat bij kruiskopschroeven nogal eens gebeurt.

Met Uni-Screw hoeven monteurs beduidend minder vaak van schroefbit te wisselen, waardoor de werksnelheid vergroot en de investering in schroefgereedschap verkleint. Bovendien belast het werk de armen minder, omdat het personeel met een kleinere kracht de draaier in de kop houdt; de schroef draagt het gewicht van het gereedschap. Andersom draagt het draai-eind zonder gemagnetiseerd te zijn de schroef. Tevens zorgt de zeshoekige vorm ervoor dat een schroef minder dan 3 graden uit het lood wordt in gedraaid.

De ontwikkeling van het systeem hangt samen met recente verbeteringen voor koudsmeedprocessen. Die geven de ‘wanden’ van draaier en schroef precisie. Bij de toepassingen valt onder meer te denken aan beveiligingsschroefwerk. De e kop van een schroef kan gemakkelijk worden gecamoufleerd.

Forward Engineering Products, Birmingham, telefoon (0044) 121 771 4345.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels