nieuws

School laat leswinkelcentrum bouwen

bouwbreed Premium

Drie jaar zit er tussen droom en daad van het centrum voor ondernemersonderwijs De Rooi Pannen om in Tilburg een schoolwinkelcentrum te bouwen. Het gebouw komt op een voetbalveld te staan. “Het vergunningencircuit voor een dergelijk project is lang”, verzucht algemeen directeur G.P. Selten. Maar de uitvoering is in zicht. In juni wordt de eerste paal geslagen, waarna leerlingen in het schooljaar 2002/2003 in het winkelcentrum hun keiharde praktijkervaring kunnen opdoen.

Hij zegt het niet hardop, maar Selten is apetrots op het project dat straks naast zijn school wordt gerealiseerd. ‘De Rooi Pannen’ is een vakschool voor opleidingen in de handel, horeca, toerisme en brood en banket. Met vestigingen in Eindhoven en Breda erbij telt de school ruim vijfduizend leerlingen.

“Als ik leerlingen zwemmen wil leren, heb ik een zwembad nodig.” Vanuit deze wellicht simpele redenering is meer dan drie jaar geleden het idee ontstaan om voor de vakrichting handel een echt winkelcentrum te bouwen. “Nu nog wordt het vak gegeven in een onderwijswinkel met verpakkingsmateriaal. In onze optiek kan dat veel echter.”

Nauwe samenwerking

De school weet waarover zij praat. Midden jaren zeventig is het begonnen met een echt hotel. In samenwerking met verschillende hotelketens werden in het voormalig klooster dat dienst doet als hoofdgebouw van de school negentien kamers ingericht.

Studenten van verschillende horecaopleidingen runnen dit hotel. “Het voordeel is dat ze echt in de praktijk leren en gelijk de verschillen tussen de hotelketens ontdekken. Na de studie kunnen ze bewust voor een bepaalde keten kiezen. De deelnemende hotels krijgen hierdoor goed opgeleid en gemotiveerd personeel. Maar ze kunnen dit leerhotel ook gebruiken om nieuwe dingen uit te proberen. Zo heeft Van der Valk bijvoorbeeld in zijn kamer een waterbed neergezet.”

Het winkelcentrum wordt nu door ‘De Rooi Pannen’ op dezelfde leest geschoeid. In nauwe samenwerking met het bedrijfsleven wordt het centrum gerealiseerd.

Hiervoor heeft de school contracten gesloten met V & D, de Konmar en acht andere bedrijven waaronder een boekhandel, een foto- en een modezaak. “Zij richten straks een volledige winkel in”, weet A.J.C. van Strijp, facilitair directeur van de vakschool. De studenten van de school gaan de winkel vervolgens zelfstandig drijven.

Het winkelcentrum gaat 52 weken, inclusief de nodige zondagopenstellingen, open. Dit betekent een omslag in het onderwijs van de school. “Want”, benadrukt Selten, “ook in de reguliere vakanties zal er moeten worden doorgewerkt. Dit betekent aanpassingen in het rooster.”

Sober

De deelnemende bedrijven zijn enthousiast over het initiatief. “Ze moeten het niet doen uit commerciële overwegingen, want het onderwijs staat voorop. Alleen op de langere termijn ontstaat er voor de bedrijven die zo beter personeel kunnen werven een win-win situatie.”

Het ontwerp van de nieuwbouw is sober. Bo.2 architecten en adviseurs uit Tilburg hebben het ontwerp geleverd. Ir. J. Jochems is namens het architectenbureau de projectmanager. “Het gaat om een gebouw van 15.000 vierkante meter vloeroppervlak. Op de begane grond komen de winkels en daarboven worden twee verdiepingen met onderwijslokalen gerealiseerd.”

De begane grond wordt in metselwerk uitgevoerd terwijl de rest van de gevel met rode pannen wordt bekleedt. In tegenstelling tot de reguliere winkelcentra ontbreekt iedere vorm van reclame-uitingen. Selten: “Binnen wordt het een echt winkelcentrum met plein maar dat zal van buitenaf niet als zodanig herkenbaar zijn. De reden licht voor de hand. Om oneerlijke concurrente met de bestaande centra tegen te gaan mogen we ook niet adverteren. Het is een onderwijswinkel waar de leerlingen, leerkrachten en ouders van leerlingen hun boodschappen kunnen doen. We gaan verder geen klanten werven, maar”, voegt hij er in één adem aan toe, “we zullen ook niemand wegsturen.”

Prefab

Het centrum wordt gebouwd door Ballast Nedam in combinatie met Sebregts BV, Baeten BV en Blicon BV, die verantwoordelijk zijn voor het installatiewerk. Met de bouw is ruim 45 miljoen gulden gemoeid. Omdat de bouwtijd vastgesteld is op een jaar, wordt het winkelcentrum geheel in prefabelementen gerealiseerd. Van Strijp: “Qua installatiewerk krijgt iedere winkel zijn eigen energie- en verwarmingsmeter. Dit omdat de studenten de complete exploitatie van de zaak op zich nemen en daarbij horen ook de energierekeningen.”

Het drietal kijkt reikhalzend uit naar het begin van de bouw. Selten: “Er is een enorm inspraak- en overlegtraject geweest. Iedereen heeft zijn of haar zegje kunnen doen nu moeten we het gaan uitvoeren.”

Reageer op dit artikel