nieuws

Roep om maatregelen tegen carcinogene oplosmiddelen

bouwbreed Premium

De Vereniging OPS wil dat er snel maatregelen genomen worden tegen het kankergevaar van oplosmiddelen. Een recente studie van de Chemiewinkel Amsterdam bevestigt het vermoeden van de vereniging dat oplosmiddelen ook kanker veroorzaken.

“Wij hebben de laatste tijd steeds vaker meldingen gekregen van kanker onder werknemers die met oplosmiddelen hebben gewerkt. Mede op verzoek van het bureau beroepsziekten van de FNV heeft de chemiewinkel een overzichtsstudie gemaakt. Daaruit blijkt dat oplosmiddelen kunnen leiden tot kanker aan onder andere nieren, lever, longen, blaas en darmen.” En oplosmiddelen kunnen sowieso schade toebrengen aan hart, longen en spieren, geeft voorzitter T. Schrijver van de Vereniging OPS aan.

Buiten

Daarom wil hij dat er meer aandacht komt voor deze aspecten van oplosmiddelen. “Wij willen een alarmsignaal afgeven om helemaal te stoppen met oplosmiddelen. In de schilderssector is het gebruik ervan binnen inmiddels geregeld. Maar buiten worden nog steeds oplosmiddelhoudende verven gebruikt. Voor OPS is dat iets minder schadelijk, maar de carcinogeniteit houdt niet op”, aldus Schrijver.

Streng

Maatregelen van de overheid zijn daarbij zeker nodig. “Men zegt wel dat er van alles is geregeld in de regelgeving op het gebied van de arbeidsomstandigheden, maar zolang die niet streng wordt gehandhaafd, blijven er onaanvaardbare toestanden bestaan. Laatst was ik nog in een meubelfabriek waar open dompelbaden werden gebruikt. De werknemers hadden ook geen enkele bescherming.”

Daarnaast vindt Schrijver dat ook de arbodiensten meer aandacht voor de risico’s zouden moeten hebben. De Verniging OPS wil ook samen optrekken met de Hartstichting en het Koningin Wilhelminafonds.

Reageer op dit artikel