nieuws

Producent cellenbeton ziet winst licht dalen

bouwbreed Premium

Ytong Nederland, producent van cellenbeton, heeft vorig jaar de winst zien teruglopen ten opzichte van 1999. De nettowinst van het bedrijf uit Vuren bedroeg in 2000 14,4 miljoen gulden, een daling van circa 7 procent – in 1999 bedroeg de winst 15,5 miljoen gulden.

Het bedrijf leed een minimaal omzet-verlies. De netto-omzet bedroeg 180,2 miljoen gulden, tegenover 181,3 miljoen als record 1999.

Ondanks de teruglopende winst en de stabiele omzet, is de directie van Ytong Nederland tevreden. Rekening houdend met de omstandigheden op de Nederlandse markt, licht teruglopende woningbouwactiviteiten en zeer moeilijke arbeidsmarkt, spreekt Ytong van een “goed resultaat”.

Gematigd optimistisch

Andere factoren die verantwoordelijk waren voor de winstdaling zijn een licht gedaalde afzet, sterk gestegen loonkosten en hoge energiekosten. Deze problemen vragen ook in 2001 bijzondere aandacht. Toch toont de directie zich wat betreft dit jaar “gematigd optimistisch”, maar een verbetering van het resultaat van 2000 verwacht zij niet.

Ytong Nederland BV behoort tot de Ytong-groep, de grootste cellenbtonproducent van Europa. Ytong Nederland BV is de enige Nederlandse producent van cellenbeton en op dit gebied veruit marktleider.

De producten van het bedrijf worden toegepast in gevels, vloeren, daken en wanden. Behalve in Vuren heeft Ytong in Nederland fabrieken in Landgraaf en Meppel. Bij Ytong Nederland, dat sinds 1993 opereert onder de naam van het Duitse moederconcern, werkten in 2000 537 mensen.

Reageer op dit artikel