nieuws

Personeelskrapte in toenemende mate bron van stagnatie

bouwbreed Premium

Het aantal bouwbedrijven dat stagnatie in de voortgang van onderhanden werk ondervindt, blijft maar stijgen. Een tekort aan personeel is nog altijd de grote boosdoener. Dat blijkt uit de laatste conjunctuurmeting van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB).

Vrijwel alle bestuursvoorzitters van de beursgenoteerde bouwbedrijven klaagden dit jaar tijdens de presentatie van de jaarcijfers over de spanning op de arbeidsmarkt. Het gebrek aan personeel remt de groei van de bedrijven. Om het tekort aan bouwvakkers op te vullen, worden veelal buitenlandse vakmensen ingeschakeld. Op managementniveau, waar ook een tekort is, ligt dat moeilijker. Daar is het nodig om, zoals BAM NBM-topman W. van Vonno zei, “de juiste taal te spreken”.

Krapte

Bijna de helft van alle bouwbedrijven zegt in februari dat de voortgang van het werk stagneert. Vorig jaar februari zei 38 procent van de bouwers dat nog. In de gww-sector wordt de stagnatie harder gevoeld dan in de b&u-sector.

Ruim 20 procent van de bedrijven in de bouw zegt te lijden onder de krapte op de arbeidsmarkt. Bij de b&u-bedrijven ligt dat percentage op 25 procent, in de woningbouw zelfs op 28 procent. Weersomstandigheden leiden bij 15 procent van de bouwbedrijven tot stagnatie.

Ondanks de stagnatie zijn de bouwers positief over de toekomst. Dat valt op te maken uit de toename van het onderhanden werk dat ze verwachten.

Prijsstijging

Het EIB constateert ook dat veel bouwbedrijven, vooral in de b&u-sector, nog steeds prijsstijgingen verwachten. In november vorig jaar verwachtte 90 procent hogere prijzen. Meestal daalt dit percentage in de maanden na november sterk. “Echter”, aldus het instituut, “in februari van dit jaar verwacht nog steeds tweederde van de b&u-bedrijven een prijsstijging. Dit aandeel is nog steeds hoger dan de piek in voorgaande jaren.”

Ook het aantal gww-bedrijven dat een prijsstijging voorziet is in februari 2001 veel hoger dan in voorgaande jaren. Het percentage ligt op 44 procent. Vorig jaar was dat in dezelfde maand 25 procent. Vooral wegenbouwbedrijven houden rekening met hogere prijzen, aldus het EIB.

Reageer op dit artikel