nieuws

Ook acties op til bij technische groothandel

bouwbreed Premium

De acties in de kleinmetaal lijken navolging te krijgen bij de technische groothandel. Vandaag raadplegen FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie de achterban over een mogelijk ultimatum aan de werkgevers om de vastgelopen cao-onderhandelingen weer vlot te trekken.

De 50.000 werknemers bij toeleveranciers als de Technische Unie en Plieger ontberen sinds april 2000 een cao, omdat werkgevers en vakbonden tot dusver geen akkoord hebben kunnen bereiken. In januari wezen de werkgevers nog een eindbod van de vakbonden af.

Sindsdien is er geen formeel overleg meer geweest, zegt onderhandelaar W. Noordman (FNV Bondgenoten) woensdag. “De werkgevers wilden nog wel praten”, zegt hij, “maar dan moesten wij onze twee belangrijkste eisen laten vallen.”

Het conflict draait vooral om het loon en een vergoeding voor de verruiming van de bedrijfstijd. Mochten de werkgevers geen gehoor geven aan het ultimatum, dan vinden volgens Noorman mogelijk volgende week al de eerste acties plaats.

Traditie

Hoewel werknemers in de technische groothandel geen stakingstraditie kennen, is de actiebereidheid volgens de FNV-bestuurder groot. Vorige maand kwamen 750 werknemers in Utrecht al bijeen om hun eisen kracht bij te zetten. Toen al was duidelijk dat het personeel acties voorbereidt.

De vakbonden willen met terugwerkende kracht een loonsverhoging van 3,75 procent in het eerste en 3,5 procent in het tweede jaar. Verder willen zij een vergoeding voor de verruiming van de bedrijfstijd. Personeel dat bereid is eerder of later te gaan werken, verdient volgens de bonden een extra toeslag van 3 procent.

Reageer op dit artikel