nieuws

Ontwerp park en villa Ruimzicht met verbeelding gepresenteerd

bouwbreed Premium

Voor enkele honderden belangstellenden hebben vijf projectontwikkelaars in het stadhuis van Doetinchem de plannen ontvouwd voor de herontwikkeling van het park en villa Ruimzicht in Doetinchem. De geselecteerde partijen moesten de neo-classistische villa uit de 19e eeuw een nieuwe (publieke) functie geven en het park aantrekkelijk maken voor het publiek. Iedere deelnemer aan de prijsvraag heeft woningbouw gepland in het park.

De vijf partijen, die na een voorselectie zijn overgebleven, zijn Johan Matser projectontwikkeling, Van Garderen & Dekker projectontwikkeling, HBG Vastgoed, Voorhuis Kunst en Antiek en ABC Vastgoed. De gemeente zal de exploitatie van de villa afstoten. Andere bijzondere elementen in het landgoed zijn het arboretum en het wiskundig opgezette Rietveld Lyceum van Gerrit Rietveld.

De deelnemers brachten hun ontwerpen met veel plastische verbeelding voor het voetlicht. ABC Vastgoed noemde de nieuwbouw van twee parkvilla’s twee dansende meisjes naast ‘grand old lady’ villa Ruimzicht en de ‘oude heer’ het Rietveld-lyceum. De parkvilla’s hebben een gelaagde opzet met glazen lamellen voor de gevel van gepotdekseld hout. De villa’s zweven boven het maaiveld waaronder de parkeergarage ligt. Villa Ruimzicht wordt uitgebreid met één beukmaat aan de achterzijde. Daarin komen dertien appartementen.

Johan Matser noemt haar project de verbeelding. Dat komt tot uiting op de begane grond in villa Ruimzicht dat bestemd wordt voor beeldende kunst. Ook het park krijgt deels een dergelijke inrichting. Bijzonder in het plan van Matser zijn de in de grond verzonken patiovilla’s aan de achterzijde van de villa. In het park verrijzen twee appartementsgebouwen met 40 appartementen aan een vijver.

Voorhuis Kunst en Antiek, de lokale partij uit Doetinchem, creëert een drie-eenheid in de 19e, 20 en 21e eeuw. Laatstgenoemde eeuw vertegenwoordigt een canyon-achtig landschap rechts in het park. In dat gebied komen woontorens die als sculpturen in een drooggevallen rivierbedding staan.

Van Garderen en Dekker Projectontwikkeling heeft twee appartementsgebouwen in haar plan opgenomen. Op de bovenverdieping van villa Ruimzicht komen ruime appartementen met ondergrondse parkeerplaatsen. Het park wordt een groen podium voor manifestaties en festivals. HBG Vastgoed creëert nieuwe toegangen van het park. De projectontwikkelaar hecht veel waarde aan goede zichtlijnen. Daar is rekening mee gehouden bij de nieuwbouw van twee appartementsgebouwen die met elkaar spiegelen. In wisselwerking met nieuwe bomen worden nieuwe doorzichten gecreëerd.

Alle indieners plannen villa’s en appartementen

Reageer op dit artikel