nieuws

Nieuwe wethouder ‘smeedt bouwjongens aan natuurjongens’

bouwbreed Premium

Ruimtelijke ordening is hem op het lijf geschreven. Hij heeft een uitgesproken mening over architectuur en hoe buitengebieden eruit moeten zien. De huidige VVD-fractievoorzitter A.H. Enklaar en beoogde plaatsvervanger van oud-wethouder Koopmans in Enschede ziet reikhalzend uit naar zijn installatie op 9 april.

Er is gesproken over een portefeuillewijziging, vertrouwt Enklaar toe, maar niet in rigoureuze zin. “Het zou weinig aannemelijk zijn mij ineens financiën of economische zaken te geven, terwijl ik jarenlang in de commissie ruimtelijke ordening heb gezeten. Dat is mij op het lijf geschreven.”

De liberaal is zich bewust van de verrekijkers die op hem zullen zijn gericht. Zeker waar het de wederopbouw van de rampwijk betreft. Op de vraag of hij de visie deelt van stedenbouwkundige Pi de Bruijn, de ontwerper van de wijk, antwoordt Enklaar: “Ik weet niet of ik met hem op dezelfde golflengte zit. Hij spreekt mij vooral als vakman aan. Het is ook iemand die de wensen van mensen kan omzetten in goede woningen. Ik deel zijn voorkeur om bestaande bouw te behouden. Maar architecten zijn ook kunstenaars en op dat laatste zal ik wat strenger moeten letten. Ze zijn soms zeer eigenzinnig. Ik heb van Pi bijvoorbeeld golfplaten daken in een schetsontwerp gezien. Ik vind het niks.”

In zijn bestuursperiode wil Enklaar de discussie groen versus groei aangaan. Hardop denkend: “Willen we economische groei en een aanpassing van het groen. Of zoeken we naar manieren beide op een hoger plan verenigen. Als je per se buiten de stad wilt bouwen, leg dan een groot bos aan en bouw de woningen er middenin. In de twee nieuwbouwwijken, die nog onder de werknaam noord-noord en zuid-zuid door het leven gaan, hebben bouwjongens en natuurjongens goed naar elkaar moeten luisteren. Dat is waarop ik zal aansturen. Nu zijn buitengebieden dikwijls open gebied en dus heel kwetsbaar.”

Ook bedrijventerreinen zou Enklaar het liefst meteen hervormen. “Het zijn dikwijls de meest afzichtelijke gebieden langs snelwegen.” Hij wil in Enschede de strijd aanbinden tegen de lelijkheid van gebouwen, zoals het GAK-kantoor. “Ik houd niet van dogmatische betonnen dozen met raampjes. “Wat in Den Haag staat, vind ik prachtig. Die twin-towers van het ministerie van VWS. En het Haagse gemeentehuis van Meier staat me ook aan.” De liberaal houdt van duidelijkheid en openheid. “Ook straks als bestuurder.”

De vraag of hij professioneel met ruimtelijke ordening bezig is, amuseert hem. “Ik heb u nu aan de mobiele telefoon, leunend op een ijzeren hek met een zak veevoer in mijn hand. Ik ben biologisch veehouder en heb grote angst voor de dreigende mond- en klauwzeer. Laten we in godsnaam ophouden met die flauwekul en onmiddellijk gaan vaccineren.

Reageer op dit artikel