nieuws

Nieuwe Westerhaven na vertraging bijna af

bouwbreed

Vlak na de zomer wordt in het centrum van Groningen het complex Nieuwe Westerhaven opgeleverd. Het betreft verreweg het grootste bouwproject van de afgelopen jaren in het stadshart.

Onder het voormalige lege plein aan de Westerhaven wordt momenteel een vier verdiepingen tellende ondergrondse parkeergarage gebouwd, met daar bovenop een winkelcentrum, een appartementencomplex en mogelijk het Nationale Stripmuseum.

De nieuwbouw van het complex Nieuwe Westerhaven in Groningen heeft de afgelopen jaren nogal wat voeten in de aarde gehad. Aannemersbedrijf Wilma Bouw ondervond kampte met tegenslag tijdens de bouw. Oncontroleerbare ondergrondse waterstromen en daardoor dreigende verzakkingen van de omliggende historische bebouwing zorgden ervoor dat het gigantische bouwproject enkele malen noodgedwongen moest worden stilgelegd. Hierdoor moesten de Groningers veel langer tegen de enorme bouwput in het centrum aankijken dan vooraf was gehoopt.

Contouren

Met hulp van deskundigen en een gezonde portie creatitiviteit is het Wilma Bouw uiteindelijk gelukt de tegenslagen tijdens de nieuwbouw van het complex Nieuwe Westerhaven te overwinnen. Enkele maanden voor de oplevering zijn eindelijk de contouren zichtbaar van dit nieuwe stukje binnenstad, als aanvulling op het eigenlijke stadshart van Groningen met de Grote Markt en de Vismarkt.

Het ligt in de bedoeling dat in het nieuwe complex openbare voorzieningen en winkels worden gevestigd die niet in de directe concurrentiesfeer van de rest van de binnenstad liggen.

Stripmuseum

Zeer onzeker is nog steeds of het Nationale Stripmuseum zich in de Nieuwe Westerhaven kan vestigen. Verantwoordelijk wethouder

W. Smink is na jaren onderhandelen nog steeds in gesprek hierover met het voorlopig bestuur. De financiering, waarbij het om miljoenen gaat, is nog steeds onzeker. Hoeveel tegenslagen zich tijdens de voorbereidingen en de nieuwbouw ook mogen hebben voorgedaan, momenteel verrijst op de locatie Westerhaven een indrukwekkend bouwwerk. Terwijl boven het bouwcomplex nu nog enorme hijskranen slingeren, komt over enkele maanden een definitief einde aan een flinke bouwput, die enkele jaren het straatbeeld rond de Westerhaven heeft bepaald.

Reageer op dit artikel