nieuws

Nieuwe deelstaten halen achterstand voorlopig niet in

bouwbreed

De Duitse bouwers kunnen dit jaar herstel van de markt wel vergeten. Zelfs voor de oude deelstaten hoopt de brancheorganisatie Deutsche Bauindustrie hooguit op stabilisatie.

Een somber teken aan de wand is dat in het vierde kwartaal van 2000 het volume aan nieuwe orders in de woningbouw zeventien procent lager lag dan in de slotmaanden van 1999.

In het oude westen van Duitsland zakte de omzet van de bouwindustrie vorig jaar met 2,4 procent terug tot 163,6 miljard gulden. Die bouwprestatie is de geringste sinds 1991. Gelijktijdig nam het aantal bouwvakkers met 3,6 procent af tot 746.800. Sedert 1994 zijn daardoor in de bouw in de oude deelstaten 240.000 arbeidsplaatsen verloren gegaan.

De woningbouw verloor over het hele jaar gezien vijf procent terrein. Met een twaalf procent slechtere bouwprestatie dan in het laatste kwart van 1999, zette de negatieve trend in de woningbouw aan het eind van het jaar verscherpt door.

IJdele hoop

De hoop op nieuwe impulsen vanuit industrie en handel is tot dusverre ijdel gebleken. Hoewel de bedrijvigheid – vooral door de groeiende export – sterk aantrok, houden de ondernemers de hand op de knip.

Ondanks een hoge belasting van de aanwezige capaciteiten, bleven uitbreidingsorders uit. Ook de neergang van de leegstand in kantoorgebouwen bracht geen beweging. Na de korte opleving in 1999 daalde het volume aan opdrachten vanuit de commerciële hoek met 0,7 procent. Voor de overheden werd vorig jaar 0,9 procent minder gebouwd. Bij de jaarwisseling waren in de oude deelstaten de orderportefeuilles van uit de economische en publieke bouw respectievelijk 4,4 en 6,2 procent slechter gevuld dan bij de eeuwwisseling.

De situatie in de nieuwe deelstaten heeft zich volgens Deutsche Bauindustrie dramatisch verslechterd met een omzetverlies over 2000 van 12,2 procent. Binnen vijf jaar viel 28 procent van de productie weg. De werkgelegenheid kalfde andermaal met bijna tien procent af tot nog krap 300.000 bouwvakkers.

Klappen

Zoals in het westen krijgt in het oosten de woningbouw de zwaarste klappen. De omzet liep ten opzichte van 1999 met 20,5 procent terug. Het volume nieuwe opdrachten en het aantal afgegeven bouwvergunningen daalde zelfs met meer dan een kwart. In de nieuwe deelstaten is de woningbouw – traditioneel de sterkste poot onder de sector – in omzet achterop geraakt bij de commerciële en publieke bouw.

Deutsche Bauindustrie verwacht dat in het oosten herstel tot normale verhoudingen nog jarenlang uitblijft. Ook elf jaar na de Duitse hereniging ontbreekt de deelstaten in het oosten de economische kracht om zelfstandig tot investeringen te komen. De bouwprestatie zakte vorig jaar met 10,5 procent terug.

Aangezien er 11,3 procent minder aan nieuwe opdrachten werd binnengehaald, zal de daling zich dit jaar voortzetten.

Omzet woningbouw daalt ook in het ‘oude’ Duitsland

Reageer op dit artikel