nieuws

Metalen afdekplaat voorkomt breekwerk

bouwbreed

Bij storingen in de installatie van bijvoorbeeld een badkamer is het handig als niet alles onherroepelijk is weggewerkt in de wanden. Het bij de (af-)bouw monteren van een gemakkelijk verwijderbare afdekplaat kan in een later stadium veel werk voorkomen.

octrooi

nummer: 1012781

octrooihouder: G.-J. Meijer, Hoofddorp

uitvinder: G.-J. Meijer

In de meeste badkamers is het grootste deel van de technische installaties weggewerkt in of achter de al dan niet betegelde wanden. Bij eventuele storingen is soms nogal wat breekwerk nodig om een en ander te kunnen bereiken. En daarna moet alles natuurlijk weer in de oude staat worden hersteld. Ongemak voor de bewoner dus en onkosten voor de eigenaar. Maar anderzijds ook inkomsten voor installateur en tegelzetter of stukadoor.

Als je even nadenkt vanuit het perspectief van de bewoner, probeer je de storingsgevoelige onderdelen van een installatie weg te werken achter een dekplaat of luikje. G.-J. Meijer vroeg patent aan op zo n soort luikje. Het octrooi spreekt over ‘een afdeksysteem voor het afdichten van de opening van een ruimte in of achter een wand of muur’

Meestal beschrijft een octrooi enkele bestaande oplossingen voor een bepaald probleem. Om meteen daarna de pregnante verschillen en onmiskenbare voordelen van de nieuwe vinding op te sommen. Maar niet in dit geval, en de vinding is verder ook niet zo wereldschokkend. Jammer genoeg is de uitvinder niet bereikbaar voor een nadere toelichting.

Het kenmerkende van het systeem is de bevestiging door middel van magneetjes. Die zitten bijvoorbeeld in een tussen de wand en de wandbekleding aangebrachte onderplaat, en houden van daaruit de gedeeltelijk metalen afdekplaat op zijn plaats. Uiteraard heeft die onderplaat een grote uitgespaarde opening, anders is het te repareren probleem nog niet bereikbaar. De onderplaat is geperforeerd, zodat deze gemakkelijk met lijm of specie op de wand is aan te brengen.

Geïntegreerd

Als alternatief zouden de magneetjes bijvoorbeeld ook kunnen worden geïntegreerd in de wandbekledingstegels, wat weer een onderplaat uitspaart. De afdekplaat krijgt in beide gevallen dezelfde afwerking als de rest van de wand.

Door de magnetische bevestiging ontbreken bij dit systeem de ontsierende scharnieren van een simpel luikje. Toch moet je het wel kunnen openen. Het octrooi voorziet daartoe in twee vingervriendelijke openingen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels