nieuws

LED vervangt conventionele lichtbron in toenemende mate

bouwbreed

De lichtgevende diode wordt de lichtbron van de toekomst. In de visie van Accent Light Lines uit Son vervangt de LED in de komende tien jaar steeds meer conventionele lichtbronnen. Dat is de reden dat alle verlichtingsfabrikanten de LED-techniek verder ontwikkelen.

Veel verwacht Accent van de zogeheten power-LED’s. Die leveren onder meer wit licht met een kleurtemperatuur van zo’n 4000 graden Kelvin bij een RA-waarde van 65 procent. De lichtopbrengst beloopt 15 tot 20 Lumen per Watt.

Voor LED’s opmerkelijke waarden. Gewone LED’s stralen uit onder een hoek van 60 graden. De powervariant bundelt het licht met een 3-gradenlens terug. Binnenkort komen er lenzen van 12 en 24 graden.

Neon

Behalve wit geven de dioden oranje, rood en groen licht. Ze kunnen bijvoorbeeld dienen als alternatief voor neonreclameverlichting.

De levensduur van de lichtbron is meer dan 100.000 uur. Daarbij vergt hij minder onderhoud, omdat geen lampen hoeven te worden verwisseld. Bovendien neemt hij beduidend minder energie op. Het laatste komt uit een zwakstroominstallatie; neon vergt hoogspanning.

Reclameverlichting met LED’s neemt 7 Watt per meter op tegen minstens 30 Watt per meter voor neon. Power-LED’s draaien op 16,5 Volt waarbij de witte variant 350 milli-Ampère verbruikt. De dioden zitten in een kunststof buis die aanmerkelijk minder snel breekt dan de glazen neonbuis. LED’s zijn bovendien te dimmen en schokvast.

Dioden kunnen ook ‘doosletters’ verlichten. De installateur moet dan de juiste hoek zien te vinden tussen de uitstraling van de LED en de hoogte en breedte van de letter, zodat die gelijkmatig wordt verlicht. Bij de lichtopwekking komt aan de onderkant van de plaat hitte vrij die een armatuur moet afvoeren. Komt de temperatuur boven de 105 graden Celsius, dan begeeft de diode het snel.

Temperatuur

Het licht uit de LED geeft geen warmte, omdat er geen ultraviolet in zit. De koeling hangt deels samen met de omgevingstemperatuur. Op een plafond kan die in de zomer door trafo’s in het plenum en door optrekkende warmte oplopen tot 80, 90 graden Celsius.

Anders dan alle andere lichtbronnen branden (micro)LED’s ’s winters beter. TL-buizen leveren bij min 10 graden Celsius nog maar de helft van de maximale lichtopbrengst; LED’s twee keer zoveel. De oorzaak van de verminderde opbrengst ligt in de lage temperatuur van het gas in de TL-buis. Die is bij min 10 graden ook moeilijker te ontsteken.

Het zwakste onderdeel van de micro-LED is de voeding. De transformator is vrij robuust; de onderliggende printplaat door bijvoorbeeld de inwerking van warmte beduidend minder. Die gaat 80.00 tot 100.000 uur mee. De LED’s kunnen wel zo’n veertig jaar mee.

Reageer op dit artikel