nieuws

Kunststoftrede van Bayer maakt roltrap lichter

bouwbreed Premium

Het Beatrixgebouw van de Utrechtse Jaarbeurs heeft ze al, net als de HEMA in Hilversum en Esprit aan de Rotterdamse Lijnbaan. Thyssen de Reus uit Krimpen aan den IJssel monteert één dezer dagen in het Centraal Station van Den Haag roltrappen met kunststof treden.

Bayer ontwikkelde een met glasvezelversterkt en brandvertragend kunststofmengsel. Dit polybutyleentereftalaat en polycarbonaat vervangt het tot nog toe gebruikte persgietaluminium.

Bayer werkte samen met roltrappenfabrikant Thyssen, vooralsnog de enige fabrikant die het kunststof tot treden laat persen. Het spuitgietstuk is nauwkeuriger dan het traditionele persgietwerk. Anders dan aluminiumtreden hoeft de kunststofvariant niet meer gerecht en gevlakt. Het kunststof belast de spuitgietmatrijzen ook minder waardoor die langer meegaan en de productiekosten verminderen.

Anders dan de gangbare roltraptreden kent de zogeheten Smartstep een poriënvrij oppervlak dat niet snel vervuilt. Het loopvlak is opgeruwd en in alle richtingen slipvast. De treden zijn door en door gekleurd zodat er geen kale plekken ontstaan. Het materiaal dempt loop- en bedrijfsgeluiden en is in geval van brand langer betreedbaar. De Smartstep vereenvoudigt de montage en het technische onderhoud. Een kunststoftrede van een meter breed weegt 10 kilo; eenzelfde aluminiumtrede 16 kilo. Daardoor nemen ook de exploitatiekosten af. De kunststoftreden kregen de Duitse TÜV goedkeuring en zijn gecertificeerd volgens EN 115.

Reageer op dit artikel