nieuws

Kobelco, in het groot en ook in het klein

bouwbreed Premium

De Japanse fabrikant van kranen en graafmachines Kobelco, wiens Europese hoofdkantoor in Almere staat, brengt twee nieuwe vakwerk-rupskranen voor het grote werk en een verbeterde serie binnendraaiende minigraafmachines op de markt. Het contrast kan nauwelijks groter zijn.

De hydraulische rupskraan CK1000 tilt 90 ton op 3,30 meter en de CK2500 meet een maximum hefvermogen van liefst 250 ton op vier meter. De gieklengte van de CK1000 is 61 meter. Met de hulpgiek van 18,3 meter tilt de CK1000 10,8 ton op 18 meter. Nieuwe hydraulische lieren trekken elk 20 ton.

Vraag

De CK2500, die ook op de materieeltentoonstelling Bauma (van 2 tot en met 8 april in München) te zien zal zijn, is volgens de fabrikant speciaal ontwikkeld, omdat er veel vraag zou zijn in de 250-tonsklasse. Het gevaarte tilt 250 ton op vier meter en kan met een giek van honderd meter worden uitgerust. In München is een uitvoering met een giek van 61 meter en een jib van 51,8 meter te zien. In die configuratie tilt de machine 17,2 ton op 19,8 meter en maximaal 26,8 ton op 10 meter.

De kraan die op Bauma te zien is, is gekocht door Mammoet Van Seumeren, nu nog gevestigd in De Meern. Mammoet wil de kraan voor verschillende werken inzetten, zowel op een ponton als op land.

Het bekende Engelse zwaar-transportbedrijf Baldwin in Engeland en de verhuurders Allied Crane Company en Pillips Crane and Rigging hebben inmiddels verscheidene exemplaren van de CK2500 besteld.

Verbeteringen

De SR-serie binnendraaiende minigraafmachines is op diverse punten verbeterd. Zo is de beplating van het motorcompartiment versterkt en de onderwagen verzwaard. Verder zijn vooral in de bediening en in de hydrauliek veranderingen doorgevoerd.

De kleinste SR weegt nog geen ton en schept maximaal 22 liter op. Het machientje reikt net 3300 millimeter ver en graaft maximaal 1750 millimeter diep met een maximale kracht van 10,8 kN. De motor van Yanmar levert 6 kW.

De grootste uit de serie weegt ruim 4,5 ton en schept 0,14 kuub op. Het maximale bereik is 5880 millimeter, de maximale graafdiepte 3570 met een maximale kracht van 24,5 kN. De motor levert 27,2 kW. Tussen de grootste en de kleinste van de SR-serie zitten nog vijf modellen, oplopend in grootte.

De gigantische CK2500 van Kobelco is in de eerste week van april op Bauma 2001 in München te zien.

Reageer op dit artikel