nieuws

‘Kleinmetaal moet voorbeeld nemen aan de bouwsector’

bouwbreed Premium

De werkgevers in de kleinmetaal moeten een voorbeeld nemen aan hun collega’s in de bouw, waar het wel is gelukt een cao af te sluiten. Dat vinden de vakbonden, die de werkgevers oproepen het eindbod van tafel te halen en opnieuw te onderhandelen. Vooralsnog lijkt er echter nog geen einde te komen aan de stakingen.

De actiebereidheid bij werknemers in de kleinmetaal (installatiebedrijven, loodgieters, garages) is hoog. Vandaag telt de sector metaal en techniek naar schatting negenhonderd stakers. Zes vestigingen van installatieconcern GTI gaan plat.

Volgens een woordvoerster van FNV Bondgenoten worden de werknemers extra gemotiveerd door het afsluiten van een cao in de bouwsector. “Mensen zien nu dat de cao die daar is afgesloten niet veel afwijkt van onze eisen. Je kunt je dan ook gaan afvragen of de weigering van de werkgevers nog wel reëel is.”

De Federatie Werkgeversorganisaties Metaaltechniek (FWM) is evenwel niet van plan het eindbod in te trekken. “Onderhandelen betekent compromissen sluiten. En dus niet botweg zeggen dat alles wat de werkgevers willen niet deugt omdat het niet overeenkomt met wat de bonden willen”, zegt werkgeversonderhandelaar B. Vonk.

Dat het de bonden gelukt is een tijdelijke cao af te sluiten met een metaalbedrijf uit Franeker, deert de FWM niet. “Bij die onderneming werken 45 mensen; in de totale sector 400.000. De bres die de vakbonden geslagen zeggen te hebben, is dus maar een heel klein gaatje.”

Reageer op dit artikel